Klinike i liječnici iz BiH švercali jajne stanice, nema istrage

Zavod za zdravstveno osiguranje, Dom zdravlja Mostar, klinike, liječnici, Umjetna oplodnja, BIH, jajne stanice, zdravstveno osiguranje, Zavod za zdravstveno osiguranje, zdravstveno stanje, zdravstveno, liječnici, HUBOL, odlazak liječnika, HZZO, liječnička usluga, turistička sezona, zdravstvene usluge , liječnik, nesavjesno liječenje, dežurni pedijatar, Optužen, liječnici, BIH, iseljavanje, medicinski radnici
Višegodišnje nepostojanje primjerene zakonske regulative i jakog inspekcijskog nadzora razlog su zbog kojeg postoji opravdana sumnja, u nekim slučajevima i dokazi, da se u BiH na pojedinim državnim i privatnim klinikama manipuliralo s umjetnom oplodnjom parova na čemu se zarađivao golem iznos novca.

Trgovina nikad otkrivena

Loša pravna regulativa u BiH, tvrde naši sugovornici iz područja zdravstva, godinama je omogućavala klinikama i liječnicima da rade nedopušteno presađivanje jajnih stanica kod pacijentica. Sama krađa jajnih stanica obavljala se uz pomoć resursa - zaliha genetskog materijala koje su imale državne bolnice, pa su ih prodavali privatnim poliklinikama za liječenje umjetnom oplodnjom, ne samo u BiH već i u svijetu. Takvu skandaloznu operaciju omogućavali su im stari zakoni u kojima je zabranjena prodaja dijelova ljudskog tijela, organa ili tkiva, ali u tom zakonu jajne stanice nisu ni spomenute. U vrijeme kad se pravio takav zakon, tvrde naši sugovornici, manipulacija jajnim stanicama tehnički se nije mogla uopće izvesti. Kako je medicinska znanost u međuvremenu jako napredovala, prodaja jajnih stanica postala je skoro pa legalna grana, što su neke privatne poliklinike debelo iskoristile. Iz udruge "Djeca", koja snažno podržava donošenje novog zakona o umjetnoj oplodnji, tvrde kako bi se ilegalna trgovina stanicama embrija konačno spriječila. I ministar zdravstva Sarajevske županije dr. Eldan Lokmić, koji je ovog tjedna na Memorial klinici u Istanbulu slušao predavanje najeminentnije liječnice iz područja umjetne oplodnje na svijetu prof. dr. Semre Kahraman, tvrdi kako BiH mora što prije urediti ovo područje koje je zbog loših zakona jako podložno manipulaciji. "O tome se puno pričalo, ali nikada nisu pokrenute tužbe protiv liječnika ili institucija koje su trgovale stanicama embrija", tvrdi dr. Lokmić. Po svim suvremenim normativima koje zbog EU-a mora prihvatiti i BiH, mora se, kako tvrdi Lokmić, uvesti mjerodavna stručna komisija koje će pratiti na koji način se obavlja umjetna oplodnja, čime se uklanjaju sve mogućnosti ilegalne preprodaje jajnih stanica. - Mi toga u BiH nemamo, nije donedavno imala ni Hrvatska, a sada mora imati jer je članica EU-a. Imamo ozbiljan problem i moramo naći načina da ga novim zakonima riješimo, zaključuje ministar dr. Eldan Lokmić. Prema novom zakonu o liječenju neplodnosti, uvodi se niz sankcija za pravne i fizičke subjekte, ali se i formira komisija koja će pratiti i nadzirati cijeli postupak.

Što donosi novi zakon?

Zakonom je zabranjeno davati ili primati novčanu naknadu, ili kakvu drugu korist za darivanje jajnih stanica. Zabrana se ne odnosi na naknadu i plaćanje troškova zdravstvenih usluga u zdravstvenoj ustanovi, kao i na naknadu troškova dolaska i odlaska u vezi s postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Zabranjeno je sklapanje ugovora, sporazuma, ili drugih oblika pisanog ili usmenog dogovora o darivanju spolnih stanica između darivatelja ili darivateljice spolnih ćelija i jednog ili oba bračna ili izvanbračna partnera u postupku medicinski potpomognute oplodnje. Ugovor ili sporazum o ustupanju spolnih stanica uz novčanu naknadu ili drugu korist je nevažeći. Zabranjeno je posredovanje u poklanjanju spolnih stanica, oglašavanje ponude i potrebe za spolnim stanicama u medijima, ili na bilo kojem drugom nositelju oglasne poruke. Ministarstvo zdravstva Federacije BiH bi u budućnosti trebalo voditi jedinstveni registar svih postupaka umjetne oplodnje a sadržaj, način vođenja i obrazac jedinstvenog registra na prijedlog komisije propisuje pravilnikom federalni ministar zdravstva. Institucije koje će se baviti umjetnom oplodnjom morale bi ispuniti stroge kriterije kako bi se izbjegla bilo kakva vrsta manipulacija i s pacijentima i njihovim jajnim stanicama.

 

vecernji.ba