Klanjanje u tržnim centrima (u)zbunilo građane

klanjanje
... zabilježeno, piše dnevni list.ba.

Javno klanjanje Arapa snimljeno je čak u tri tržna centra u Hercegovini - Livno (Konzum), Posušje (Ivka), Mostar (Mepas), a i incident na vodopadu Kravice veže se uz isto. Hercegovci na ovo ne gledaju s odobravanjem, bilo koje da su vjeroispovijesti - jer to ovdje nikada nije bila praksa.

Sve češća pojava

Domicilni muslimani, baš kao ni katolici ili pravoslavci nikada se u Hercegovini nisu klanjali ili molili na javnim mjestima, a osobito ne u tržnim centrima gdje je najveća koncentracija ljudi, buka, pa na koncu i prljavština.

Upit o tome što misli o praksama koje u BiH donose Arapi uputili smo i na adresu Huseina ef. Kavazovića, reis-ul-uleme Islamske zajednice BiH, no saznajemo da je trenutačno na godišnjem odmoru. Službeno stajalište Islamske zajednice o klanjanju na javnim mjestima nismo dobili, a uputili su nas na mostarsko muftijstvo, premda se ne radi o lokalnoj problematici. Ukoliko pak oni otvoreno progovore o klanjanju na javnim mjestima, isto ćemo i objaviti.

Stav IZ-a

U međuvremenu na stranici Islamske zajednice nalazimo ovo objašnjenje na upit o klanjanju na javnim mjestima:

„Što se tiče klanjanja namaza na ulici, to nije praktično rješenje kod nas, kao što je to slučaj u nekim arapskim zemljama. To nije ambijent koji pomaže da se namaz klanja skrušeno i predano, a pometalo bi prolaznike. Ne treba paradirati s namazom. Namaz se može obaviti u autu samo u slučaju da nije moguće zastati i na primjerenom mjestu klanjati namaz.

O namazu treba na vrijeme početi misliti i planirati aktivnosti i kretanje na način koji će omogućiti pravovremeno obavljanje namaza. Za ono što je van ljudske mogućnosti neće se ni odgovarati", navodi se na internet stranici Islamske zajednice nadalje dodajući da musliman treba nastojati klanjati svaki namaz na vrijeme, ali i pronaći neki kutak ili mjesto gdje neće ometati druge, a ni drugi njega. Ako to nije u stanju, može jednostavno „naklanjati propušteni namaz kod kuće".

Arapa je svakim danom sve više u BiH. Grade cijela naselja i kupuju sve više nekretnina u našoj zemlji, ponajviše u Sarajevu. Donose i nove običaje, koje će ili nametnuti domicilnom stanovništvu, ili ga njemu prilagoditi. Politika i vjerske zajednice o svemu šute, pa je ovo prvo izvjesnije.