Kiseljak: Prosvjedni skup Hrvata Središnje Bosne: Dosta je kriminalizacije Hrvatskih branitelja

Kiseljak, prosvjed, HSPF, priopćenje, Kiseljak
Mnoštvo Hrvata iz svih općina središnje Bosne, od Jajca i Uskoplja, preko Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače, do Fojnice i Kreševa okupilo se u četvrtak u simboličnih "pet do 12″ na središnjem gradskom trgu u Kiseljaku, ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Povod spontanom okupljanju bilo je uhićenje petorice pripadnika HVO-a iz Kiseljaka koji su slobode lišeni početkom tjedna zbog sumnji da su počinili ratne zločine nad Bošnjacima u Kiseljaku. Uhićenje Miroslava Škore, braće Ljube i Bosiljka Dilbera, Dalibora Miloša i Radislava Stankovića, a po nalogu Tužiteljstva Srednjobosanske županije, kap je koja je prelila čašu nezadovoljstva branitelja i njihovih obitelji jer svi su uhićeni bili na poznatim adresama, spremni odazvati se Sudu i nije bilo potrebe za demonstracijom sile niti zastrašivanjem obitelji uhićenih.

"Razlog zbog kojeg smo se okupili danas u Kiseljaku jest iskazati potporu petorici pripadnika HVO-a i članovima njihovih obitelji, pripadnicima HVO-a koji su uhićeni poput okorjelih kriminalaca. Sa skupa želimo uputiti poruke javnosti u BiH i hrvatskim političkim predstavnicima. Naime, sumnjamo da je bilo potrebe za ovakvim načinom privođenja. Mi i naše obitelji nismo zaslužili da nam se upada u domove u pet ujutro i traumatiziraju naša djeca. Hrvatske političare pozivamo, a ujedno ih i ohrabrujemo da se glasnije i jasnije zauzmu za prava hrvatskih branitelja koja se sustavno krše godinama", dio je pisma Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kiseljaka kojeg je na skupu pročitala Milka Matić, supruga poginulog hrvatskog branitelja iz Kiseljaka.

Članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata podsjetili su i na činjenicu da su u proteklih 20-ak godina hrvatski branitelji središnje Bosne pred raznim Sudovima, od Haaga do Zenice i Sarajeva, osuđeni na preko 200 godina zatvora.

"Je li to cijena našeg opstanka u središnjoj Bosni? Oni koji su nas u okruženju držali punih 15 mjeseci, počinivši stravične zločine nad hrvatskim braniteljima i civilima u svim općinama središnje Bosne nisu procesuirani ili su dobili minorne kazne. Je li na sceni neka druga vrsta rata kojemu je cilj dovršiti ono što se nije uspjelo u ratu, a to je postupno iseljavanje i nestanak Hrvata iz središnje Bosne?", zapitali su se članovi stradalničkih Udruga pozivajući hrvatske političke predstavnike da se zamisle nad ovim činjenicama te stanu u obranu hrvatskih branitelja, hrabro kao što su i hrvatski branitelji u ratu hrabro branili i obranili središnju Bosnu.

"Za jednog ubijenog Hrvata Bošnjaci iz Bugojna osuđeni su na po mjesec dana zatvora. Zar je to pravda? Nitko od nas ne želi štititi one koji su počinili zločine. Vjerujemo u objektivnost Suda i vjerujemo da će i naša petorica uhićenih dokazati svoju nevinost. Ono zbog čega prosvjedujemo jest način njihova uhićenja. Zar je bilo tko zaslužio da mu se upada u kuću s crnim maskama na glavi i privodi poput kakvog kriminalca. Moji suborci to nisu zaslužili. Mi smo se ovdje branili i obranili, i to izgleda nekomu smeta. Jesam li ja ili netko od ovdje okupljenih sljedeći na redu?", zapitao se Mirko Rašo, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kiseljak ističući da je krajnje vrijeme da se zastavi progon hrvatskih branitelja središnje Bosne.

Apel branitelja jasno su čuli i hrvatski politički predstavnici na svim razinama vlasti koji su također bili na skupu. Među njima bila je i Marina Pendeš, zamjenica ministra obrane BiH i predsjednica Odbora za branitelje pri HNS-u. Jedan od uhićenih Dalibor Miloš, profesionalni je vojnik i pripadnik Oružanih snaga BiH.

"Iznenađena sam jer Ministarstvo obrane nije bilo upoznato s akcijom uhićenja pripadnika OS. Osuđujem način na koji je izvedeno uhićenje. Miloš nije nikakav kriminalac, ne prodaje drogu, ne trguje ljudima. Prošao je sve provjere jer je bio u Mirovnim misijama. Bojim se da je ovom akcijom počela izborna kampanja", kazala je Pendeš.

Kao predsjednica Odbora za branitelje HNS-a poručila je da će se jasno i glasno zauzeti za zaustavljanje višegodišnjeg progona hrvatskih branitelja.

"Nezakonita revizija koju provodi Zukan Helez i nepoštivanje Odluka Ustavnog suda, sve su to načini na koje se sustavno krše prava hrvatskih branitelja i stradalnika. Poduzet ćemo sve da se takav odnos prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima zaustavi", istaknula je predsjednica Odbora za branitelje HNS-a. Pismenu potporu organizatorima i okupljenima na trgu uputila je i Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH SBŽ.

Okupljeni na skupu u Kiseljaku nakon pročitanih poruka javnosti i političarima razišli su se mirno i dostojanstveno, a na dolasku im se zahvalio brigadir Mario Bradara, jedan od zapovjednika brigade HVO "Ban Josip Jelačić" čiji su pripadnici bili i petorica uhićenih početkom tjedna. Bradara je podsjetio na činjenicu da su 424 hrvatska branitelja svoje živote utkala u opstojnost Hrvata u Lepeničkoj dolini, a preko tri tisuće branitelja i civila svojim je životima platilo opstanak Hrvata u središnjoj Bosni.

U trenutku kada su se okupljeni mirno i dostojanstveno razilazili, do trga u Kiseljaku došla su kola Hitne pomoći. Liječnička pomoć zatrebala je supruzi Miroslava Škore, jednog od uhićenih, kojoj je pozlilo tijekom skupa.

artinfo.ba