Kedžara: Oko deset tisuća ljudi došlo se pokloniti ramskoj mučenici

kedžara, Diva Grabovčeva
Okupile su se tisuće vjernika iz brojnih dijelova BiH i Hrvatske, ostatka Europe, a bilo je čak i onih koji su došli iz Australije tim povodom.

Kao i prethodnih, i ove je godine obilježavanje Divina dana počelo misom uočnicom koju je predvodio fra Branko Malekinušić. Prije početka svete mise tekst poruke Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Iva Pavlović. Jučer, uz suslavlje osam svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao fra Sretan Ćurčić, gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu. Svojim pjevanjem misno slavlje uveličala je Etno skupina "Čuvarice".

Posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve, a jučer ih je, po slobodnoj procjeni, bilo oko deset tisuća.

- Priču o Divi Grabovčevoj danas neki nazivaju legendom. Ali to nije legenda. To je stvarni događaj koji i danas predstavlja simbol snage vjere i ono što katolici trebaju biti. Pronađena je i lubanja na tome mjestu te se vjeruje kako je pripadala Divi. Nažalost, u ono vrijeme nije bilo mogućnosti testovima potvrditi je li to uistinu ona. Ali vjernici vjeruju da jest i to potvrđuju svake godine kada u velikom broju dolaze na Kedžaru kako bi se pomolili na grobu Dive Grabovčeve - rekao je za Večernji list fra Ivan Pervan, župnik župe Doljani. Diva Grabovčeva je djevojka iz hrvatskoga naroda, rimokatoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine.

Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Lijepo ju je zaprosio kada je imala dvadesetak godina, ali ona je odbila uz suglasnost svoje obitelji. Zatim je beg poslao svoje pomoćnike da zaprose Divu u njegovo ime. Pronašli su je na paši sa stadom ovaca. Ona je ponovno odbila i čvrsto je bila pri svojoj odluci te je pobjegla u planine. Tahir-beg Kopčić tada je ponovno došao, našao je, napao i ubio nožem. Pokopana je na Vran-planini ispred Kedžare u blizini Prozora. Označen je njezin grob. Postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića, 1998. Divi svake godine hodočaste deseci tisuća vjernika, uglavnom Hrvata, iz cijeloga svijeta.

vecernji.ba