Kebo: Zatražit ću zaštitu vitalnog interesa hrvatskog naroda

Mirsad Kebo, Potpredsjednik Federacije BiH, državna tajna, Jozo Leutar, Sefer Halilović, Nedžad Ugljen, Jozo Leutar, supruga Sefera Halilović, Nedžad Ugljen, Mirsad Kebo, Vlada FBiH, ubojstvo, Mirsad Kebo, Živko Budimir, Hrvati, nacionalni interes, Živko Budimir, Mirsad Kebo, Jerko Ivanković Lijanović, skandal, Mirsad Kebo, Hrvati u BIH, izbori, Mirsad Kebo, BIH, ratni zločin, ratni zločini, Mirsad Kebo, alija izetbegović
U razgovoru za Večernjak, potpredsjednik Kebo ističe kako je i Budimiru otvoreno kazao da bi on postupio drugačije. Kebo najavljuje i konkretne poteze koje će povući sukladno svojim ustavnim ovlastima.

Jeste li bili upoznati s odlukom o smjeni ministra Krajine i kakav je vaš stav o tom potezu predsjednika FBiH?

-Iznenađen sam takvom odlukom predsjednika Budimira, iako ju je on donio sukladno svojim ustavnim ovlastima, pozivajući se na prijedlog premijera star više od godinu dana. Osobno moram priznati da sam iznenađen i izborom ministra koji je smijenjen.

Mislim da ni razlozi za smjenu nisu dovoljno snažni da bi se to moglo protumačiti kao principijelan stav. Međutim, moram reći da sam iznenađen i ponašanjem premijera Nermina Nikšića koji nije povukao svoj raniji zahtjev za smjenu osam ministara, jer je tim nečinjenjem omogućio predsjedniku Federacije da uradi ovo što je uradio.

U svakom slučaju, mislim da će ovo samo dalje zakomplicirati situaciju u Federaciji, zbog toga što ovoj odluci nisu prethodile političke konzultacije, jer se ne radi ni o kakvom kriminalu ministra financija. Ta ishitrenost odluke je nešto što mogu iznijeti kao svoju osobnu primjedbu predsjedniku Budimiru. Kazao sam mu da bih ja donio drugu odluku, ali da je njegovo pravo i odgovornost da postupi kako je postupio.

Kažete da biste vi donijeli drugačiju odluku. Koju?

-Pitanje donošenja odluka u Federaciji ne može biti pitanje samo pojedinca. Kada bih donosio takvu odluku ja bih obavio razgovore sa svim političkim čimbenicima u FBiH i temeljem tih razgovora omogućio da institucije vlasti funkcioniraju u punom kapacitetu do izbora i konstituiranja novih vlasti. Takve se odluke ne bi trebale donositi ishitreno. Ne znam pozadinu Budimirove odluke i ne bih ju nagađao.

Kako ćete postupiti kada vam, sukladno ustavnoj proceduri, dođe prijedlog za imenovanje novog ministra financija? Kako ćete postupiti i od čega će ovisiti vaša suglasnost za imenovanje?

-Prerano je o tome govoriti. Konzultacije kao politički proces su neophodne i ja mislim da to neće proći lako kako to neki misle.

Bez mog potpisa nijedan prijedlog ne može ići pred Parlament. Trebat će vremena da se smiri situacija oko smjene ministra Krajine, tim prije jer je riječ o vrlo osjetljivoj dužnosti i što se tu sudaraju različiti politički i drugi razlozi. Uostalom, sada se javlja niz pravnih i ustavnih problema i vjerojatno ako se ne postigne suglasnost oko izbora novog ministra ja ću zatražiti zaštitu vitalnog interesa hrvatskog naroda. I to tako što ću se obratiti Ustavnom sudu koji mora osigurati da Vlada funkcionira u nacionalnom kapacitetu koji je Ustavom određen. Bez ministra financija u Vladi nedostaje jedan Hrvat.

Što bi taj vaš potez donio u praksi?

-Imamo situaciju u kojoj u Parlamentu FBiH ne možemo predvidjeti rezultate glasovanja. Ja ću kao netko tko je odgovoran za potvrdu novog ministra financija itekako razmisliti i voditi računa koje ću poteze povući u interesu svih građana, a vodeći računa o ravnopravnosti naroda i funkcionalnosti u radu Federacije. Vlada ne može raditi bez Ustavom određenog broja ministara iz reda hrvatskog naroda. To bi dovelo do ozbiljnih političkih posljedica. Ja ću biti konstruktivan politički čimbenik, ali ću inzistirati na ravnopravnosti naroda. Moraju se respektirati svi relevantni politički interesi i političke snage u FBiH.

Kako gledate na Budimirov zahtjev premijeru da on i cijela Vlada podnesu ostavku?

-Meni je ta situacija racionalno i politički nejasna. Ne znam kako bih to protumačio. Poznat je stav Parlamenta o smjeni federalne Vlade, i to treba rješavati Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH. Gospodin Budimir je podnio zahtjev za zaštitu ustavnosti zbog svojih primjedbi na odluku Parlamenta.

Kada bi on povukao svoj zahtjev prema Ustavnom sudu Vijeće bi se konstituiralo, Vladi bi bilo izglasano nepovjerenje i ona bi radila u tehničkom mandatu do eventualnog izbora nove vlade.

Prema tome, on ima mogućnost smijeniti cijelu Vladu jednostavnim povlačenjem svog zahtjeva za ocjenu ustavnosti. On to nije uradio, već je odlučio smijeniti ministra Krajinu, za kojeg ja mislim da je pošten čovjek.

Vecernji list