Kazna za zlouporabu osobnih podataka i do 100.000 KM

Prema riječima Samire Čampara, pomoćnice direktora Agencije, većina institucija je ispoštovala ovaj zahtjev, ali naglašava da to još uvijek nisu provjerili. Imali smo zahtjeve prema "Elekroprivredi BiH" i oni su nas uvjerili da tu bazu podataka više nemaju, te da više uopće ne uzimaju matične brojeve građana. Sada koriste neki drugi broj, ali matični više ne! Ista je situacija i sa "Elektroprivredom HZHB"! I oni su nas obavijestili da nemaju bazu podataka matičnih brojeva, te da su je uništili - kaže Čampara.

Međutim, sve dok inspekcijski nadzor ne obavi svoj dio posla, nemoguće je reći, da li je zaista ispoštovana ova zakonska odredba. - Inspekcija još uvijek nije izvršena. Nismo imali inspekcijski nadzor, ali ne znači da nećemo. Mora se utvrditi koliko njih opravdano koristi lične podatke građana, a koliko ih krši zakon. Imamo i kontrolu po prigovoru, na osnovu koje također moramo utvrditi koriste li se lični podaci koji su suprotni zakonu.

Osim toga, predviđene su i novčane kazne, kao i prekršaji za one koji se na zakon ogluše - tvrdi Čampara. Mandatna kazna, ističe Čampara izdaje se na licu mjesta i kreće se od 100 do 100.000 maraka!

Izvor: Sarajevske novine