Katolička crkva u BiH: Poštujte prava Hrvata!

Poziv strancima
Šest biskupa, dvojica provincijala i četiri poglavarice redova časnih sestara upozorili su da se među Hrvate unosi strah zbog isključivanja iz vlasti stranaka koje su dobile većinsku potporu toga naroda, očito aludirajući na dva HDZ-a u toj zemlji, koje je provela bošnjačka koalicija SDP-a BiH i SDA uz potporu stranaka koje su dobile minornu potporu najmanjeg naroda.

"Osjećamo zbunjenost pa i strah koji se u narod unosi stvaranjem političke krize i pokušaja da se predstavnici hrvatskog naroda, izabrani većinskom voljom toga naroda, isključe iz struktura zakonodavne i izvršne vlasti, navodi vrh Katoličke crkve u BiH. Pri tome su biskupi i viši redovnički poglavari i poglavarice pozvali domaće političare i međunarodnu zajednicu da u svojim odlukama i nalozima poštuju činjenicu da je hrvatski narod u BiH konstitutivan.

"Ako je, dakle, konstitutivan, a jest, onda se ni vlast ne može konstituirati bez predstavnika za koje se taj narod većinski opredijelio", upozoravaju biskupi i najviši predstavnici Crkve u BiH. Pri tome su se crkveni prvaci ogradili od borbe koja se vodi među strankama za vlast te su međunarodnoj zajednici uputili pitanje ‘postoji li granica dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH i komu bi i čijem dobru to imalo služiti'?

Islamska zajednica
Nedavno je pomoćni sarajevski biskup Pero Sudar istaknuo kako SDP radi protiv interesa najmanjeg naroda primjenjujući ‘građanski' model samo kako bi uskratili njihova prava. I poglavari Islamske zajednice BiH nedavno su pozvali da se u BiH uspostavi takva vlast koja neće biti ni protiv jednoga pojedinca i cijelih naroda. Svi napori crkava i vjerskih zajednica, nažalost, nisu naišli na odjek među onima koji vlast kroje silom umjesto na načelima pravde i pravednosti.

izvor: večernji list