Katolicima vratiti crkvu gdje je okrunjen kralj Stjepan

crkva, Jajce

Kako nam je rekao predsjednik Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović, glavnina razgovora se odnosila na pitanje crkve svete Marije i kako zaustaviti njezino daljnje propadanje.

Krunjenje kraljeva u crkvi

- To je crkva koja u kojoj je okrunjen kralj Stjepan Tomašević koji je dobio Papin legat od pape Pija II. Razgovarali smo o tome kako zaustaviti njezino daljnje propadanje. Očekujem kako će se razgovori o ovoj temi nastaviti na visokoj razini između čelnika vjerskih zajednica u BiH - rekao je jučer Šimunović za Večernji list.

Inače, crkva trenutačno službeno pripada Islamskoj zajednici BiH i očekuje se kako će biti pokrenuti razgovori o tome da se ona vrati katolicima. Već ranije se u javnosti spominjala inicijativa o vraćanju crkve u posjed Katoličke crkve jer postoji velika želja vjernika da se ovo povijesno blago i nasljeđe vrati u stanje u kojem je nekada bilo. Iako je ova crkva tijekom stoljeća i ratova na ovim prostorima prolazila strahovita razaranja, većina njezinih zidova i dalje stoji. Unutrašnjost je obrasla travom i objekt je prepušten zubu vremena koji ga lagano uništava.

- Želja svih katolika u Jajcu je da počnemo s obnovom ovoga objekta, crkva svete Marije je simbol upornosti i opstojnosti na ovim prostorima. Naša želja da je obnovimo znak je kako, unatoč svim nedaćama, nismo nestali s ovih prostora, nego smo i dalje tu i pokušavamo izgraditi suživot s drugim narodima koji žive na ovim područjima. Hrvati katolici žele spriječiti daljnje propadanje crkve u kojoj su krunjeni naši kraljevi i nadamo se kako ćemo naići na razumijevanje Islamske zajednice u cijeloj ovoj priči - objasnio je predsjednik Šimunović.

Pomoć Vatikana

Ocijenio je kako je razgovor s papinskim nuncijem u BiH o ovoj temi bio sadržajan, uvjerljiv i poučan te kako su očekivanja Hrvata u Jajcu da će se u cijelu priču o povratu crkve svete Marije uključiti i Vatikan.

Vraćanje crkve u središtu Jajca katolicima uvelike bi relaksiralo odnose među narodima u ovoj općini i poslala bi se snažna poruka o važnosti izgradnje suživota na ovim prostorima. •