Katolici u BiH pravi su materijal za Franjinu crkvu

Papa Franjo, hodočasnici, Hercegovina, Papa Franjo, židovi, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruka za čitavu Ameriku i apel, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Božić, Papa Franjo I., glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, egaliziranje istospolnih zajednica, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Biskupska sinoda, brak i obitelj, Papino pismo, Papa Franjo, molitva, molitva za Ukrajinu, Katolički tjednik, Papa Franjo, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Vatikan, vjera, Papa Franjo, homilija, liturgija, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Spasenje, oholost srca, Papa Franjo, ispovijed, svećenik, Papina kateheza, Papa Franjo, na općoj audijenciji, kateheza o sakramentima, Papa Franjo, trg Sv Petra, Vatikan, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Betlehem, Papa Franjo, prema Papinom iskustvu, žrtve gospodarskih kriza, vjera, religija, nesreća, Papa Franjo, ISIL, prijetnje, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Biskupska sinoda, sveta stolica, Papa, Papa Fra
BiH s jedne strane treba povećana pažnja, u međunarodnim razmjerima, upravo takvoga autoriteta kakav je Vatikan, a s druge strane katolici u BiH žive u ovome trenutku jedno od najautentičnijih kršćanskih poslanja jer žive život prognane i mučeničke Crkve usred Europe 21. stoljeća, što papi Franji itekako mora biti na srcu.

Katolička crkva u BiH, predvođena svojim pastirima, na čelu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinko Puljićem, živi stvarno evanđelje, kakvo ne živi nijedna mjesna crkva u Europi. Čak ni susjedna, tj. bratska Katolička crkva u Hrvatskoj, koja je s Katoličkom crkvom u BiH objedinjena zajedno pod nazivom Crkva u Hrvata. Prepolovljenog broja vjernika od rata naovamo, liječeći ratne rane i obnavljajući porušene crkve i domove, pritisnuta nerazumijevanjem političkih elita i ignoriranjem onih vjerskih, tobože subratskih s islamske i pravoslavne strane, Crkva u BiH poput broda je u oluji, čija posada vjeruje isključivo u snagu Božje providnosti, tj. u činjenicu da ih Bog nije napustio. I papa Franjo, kao veliki svjedok vremena u kojemu živimo, upravo to dolazi potvrditi - niste sami!

To je, doista, veliko ohrabrenje. Fokus cijeloga svijeta 6. lipnja, kada papa Franjo kao globalna megazvijezda bude u Sarajevu, bit će upravo ondje. Cijeli svijet bit će uz katolike i Hrvate iz BiH. A papa je, k tome, već najavio kakvu će poruku poslati iz Sarajeva. Odnosno, dvije. Da su katolici ondje kvasac dobra, kako ih zbog toga dolazi poduprijeti te da želi pridonijeti izgradnji bratstva i mira. Ne bratstva i jedinstva kakvo je vladalo nekad i završilo u krvi, nego bratstva i mira. To u konkretnom slučaju znači i povratak Hrvata, katolika, na njihova ognjišta u BiH i ravnopravno sudjelovanje u raspodjeli vlasti. Jer mir izgrađen na nepravdi nikada ne može zaživjeti. Katolici u BiH stoga su pravi materijal za Franjinu crkvu. Autentični i svjedočki, prognani i ugroženi, ali ipak ljudi nade i pomirenja. Vjernici budućnosti. Tj. kvasac za vrijeme koje dolazi.

Večernji List