Kardinal Puljić:Preživjeli smo Turke, preživjet ćemo i vrijeme mutne politike Međunarodne zajednice u BiH

zenica, tihomir purda, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, BIH, Hrvati u BIH, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, BIH, Hrvati u BIH, kardinal puljić, BIH, Međugorje, BIH, kardinal puljić
... Francuske u BiH Claire Bodonyi. Bio je to njen nastupni posjet kardinalu Puljiću. Nakon što se ukratko predstavila nova veleposlanica Bodonyi zanimala se za pogled kardinala Puljića na sveukupno stanje u BiH. Kardinal je rekao da nikako nije zadovoljan s političkim djelovanjem ili nedjelovanjem, osobito u posljednje četiri godine.

- Međunarodna zajednica je forsirala da na vlast dođu oni koji su i došli prije četiri godine, stoga zajedno s njima snosi krivnju za sve što se loše učinilo", jasan je bio kardinal Puljić.

Najviše je grešaka bilo u propustima i nemaru, jer vlast je potpuno zaboravila ljude koji su stradali u poplavama. Nedopustivo je da se tu istinski angažirala jedino Katolička crkva sa Caritasom i još neke humanitarne organizacije, a da državne, entitetske i lokalne razine ne čine gotovo ništa kako bi pomogli ljudima.

Također, u svezi ovih političkih problema, kao pastir ne mogu biti indiferentan pred činjenicom da nas polako nestaje: da smo u ratu mnogi prognani, a sada ekonomski i politički pritisnuti i primorani na sve veća iseljavanja."

Na pitanje veleposlanice Bodonyi: "Zašto se nadbiskup i općenito Katolička crkva još više ne uključe u dijalog i rješavanje starih i novonastalih problema?", kardinal je odgovorio:

- EU i SAD traže od političara u BiH da se dogovore i prave promjene Daytona. Oni koji su napravili problem donošenjem Daytonskoga sporazuma i oni koji su nam obukli tu ‘luđačku košulju' trebaju prvi početi riješavati probleme.

Ako su tim nametnutim ‘sporazumom' nekima dali privilegije i ozakonili nepravdu, jasno je da se nitko tih privilegija ne želi odreći. Ako su time nekima zakinuli prava, teško se oni sami pored spomenutih privilegija za ta prava mogu izboriti.

Uz Daytonsku nepravdu, bivši visoki predstavnici u BiH Carlos Westendorp, Wolfgang Petrich i Paddy Ashdown nanijeli su još veću nepravdu hrvatskom narodu u BiH.

Mi smo preživjeli 400 godina turske vladavine na ovim prostorima, a preživjet ćemo i vrijeme mutne politike Međunarodne zajednice u BiH.

Crkve i vjerske zajednice u BiH nisu stvorile sadašnje političke probleme, pa je neukusno od njih zahtjevati rješenje. One dijalogiziraju na vjerskoj, a ne na političkoj razini, zaključio je kardinal Puljić, prenosi KTA.

Na kraju susreta veleposlanica Bodonyi zahvalila se na prijemu i mišljenju kardinala o trenutnom stanju u BiH, te obećala ponovni dolazak i svesrdnu pomoć Francuske u rješavanju spomenutih problema.