Kardinal Puljić posjetio uhićene pripadnike HVO-a, izrazio im blizinu, potporu i ohrabrenje

Kardinal Vinko Puljić, BIH, posjeta
...u Kazneno-popravnom zavodu Zenica i KPZ Busovača devetoricu pripadnika HVO-a iz Orašja koji se nalaze u pritvoru, javlja KTA.

U pratnji kardinala Puljića bili su njegov osobni tajnik vlč. Bojan Ivešić i generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević.

Prema odredbi Suda, kardinal Puljić je u zatvorskoj kapeli, odnosno prostoru za posjete, obavio pojedinačne razgovore sa svakim od uhićenih. Izrazio im je blizinu, potporu i ohrabrenje posebno u vremenu odvojenosti od njihovih obitelji.

Svakom od njih darovao je krunicu koju je osobno dobio od pape Franje te ih potaknuo da u molitvi traže mir i snagu.

Uhićeni pripadnici HVO-a pohvalno su se izrazili o ponašanju zatvoreničkog osoblja, nazvavši njihov odnos profesionalnim, te zamolili kardinala Puljića da prenese izraze njihove zahvalnosti svima onima koji im na bilo koji način izražavaju blizinu i potporu.

Kardinal Puljić se u KPZ Zenica zadržao u razgovoru i s direktorom KPZ zatvorenog tipa i njegovim zamjenikom Hidajetom Jabadžićem i Ivicom Dujmovićem, koji su mu zahvalili za povremene posjete toj ustanovi.

Pohvalno su se izrazili o suradnji sa župnikom župe sv. Josipa u Zenici vlč. Vladimirom Pranjićem te dodali da imaju vrlo dobro suradnju i s ostalim vjerskim predstavnicima.

U KPZ Busovača kardinala Puljića srdačno je primio direktor Marko Krišto sa suradnicima, koji ga je ukratko upoznao s radom te ustanove.

Krišto je, uz ostalo, kazao kako imaju odličnu suradnju s franjevcima u Busovači koji redovito slave svetu misu u zatvorskoj kapeli, ali i da vrlo dobro surađuju i s drugim vjerskim predstavnicima.

Kardinal Puljić je i u Zenici i Busovači zahvalio za otvorenost i suradnju, kada je riječ o pastoralnoj skrbi za zatvorenike, podsjećajući da je i posjet osobama u zatvoru jedno od djela milosrđa.