Kardinal Puljić: Izgraditi društvo po mjeri čovjeka

Dragan Čović
Prijemu u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije prisustvovao je, između ostalih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, zamjenik reisu-l-uleme Husejin Smajić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, vladika Grigorije te brojne osobe iz javnog, vjerskog, kulturnog i političkog života BiH i predstavnici diplomatskog kora.

- Što vam zaželiti na početku Nove 2016. godine. U prvom redu želim slogu i mir, dobro zdravlje i suradnju. Neka se što prije uspostavi struktura normalne države kako bi narod bio zadovoljan ne samo uspostavom nego i njezinim radom. Želim da što prije dođe do rješenja Ustava u ovoj zemlji, što prije donesu i drugi zakoni, kao što je denacionalizacija i restitucija. Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale - poručio je kardinal Puljić.

Osvrnuo se na protekli period te podsjetio šta Božić predstavlja svakom kršćaninu.

- Mi kršćani u slavlju Božića slavimo Boga koji se rodio kao dijete, da bi čovjeka približio Bogu, čovjeku samom i njegovim suputnicima na zemlji. Tako i ovo naše druženje smatram kroz čestitanje Božića stvaranje ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti - poručio je.

U 2015. godini posebno je naveo važnim posjetu pape Franje 6. lipnja.

- Ne možemo izostaviti spomen na papin pohod ovoj zemlji 6. lipnja. Hvala mu što je svojim pohodom ponovo stavio BiH u središte svjetske, a posebno europske javnosti koja je poduprla proces integracije. Sada je na nama da njegove poruke što više ugradimo u našu stvarnost - istakao je Puljić.

Tu je naveo pitanje punog povratka imovine u Travniku, te problem sa pristupom automobilima samostanu sv. Vinka u Sarajevu.

- Hvala na čestitkama, katolicima čestit Božić i Isusovo porođenje, a svim građanima sretna i blagoslovljena Nova 2016. godina - poručio je.

Naglasio je da "svi osjećamo potrebu da se izgradi društvo po mjeri čovjeka".

- Da se svaki građanin osjeća sigurnim za svoj identitet, sva ljudska i građanska prava. Da svi budemo jednaki pred zakonom pogotovo kada je u pitanju zaposlenje. Da to ne bude samo po nacionalnom ili stranačkom ključu - istaknuo je Puljić na božićnom prijemu.