Kardinal Puljić: Hrvati, ne povlačite se i ne odričite se BiH

Vinko Puljić
...kazao je tim povodom kako mu je uvijek bio cilj osigurati jedinstveno hrvatskog naroda koji živi u BiH, jer je to pretpostavka njegove ravnopravnosti u toj zemlji.

U intervjuu kojega je u povodu ove obljetnice objavio sarajevski list "Katolički tjednik", vrhbosanski je nadbiskup podsjetio kako ga je tadašnji papa Ivan Pavao II. imenovao kardinalom u najtežim ratnim okolnostima koje su posebice dramatične posljedice imale po hrvatski narod u BiH.

Ocijenio je kako su bosanskohercegovački Hrvati najlošije prošli i u pregovorima o okonačanju rata u BiH, jer im je Daytonski sporazum donio nove nepravde.

Kako prenosi Hina, kardinal Puljić je kazao kako je osobno doživio brojne neugodnosti zbog upornog zalaganja za prava Hrvata i njihovo jedinstvo.

"To su bila teška vremena. Tada sam smatrao da se hrvatski narod mora objediniti u borbi za svoja prava. I tada sam doživio velika šikaniranja. Ali i dan danas stojim kod toga: mi ne možemo ostvariti svoja prava razjedinjeni", kazao je kardinal Puljić.

Kardinal Puljić je pozvao Hrvate u BiH, koji su u najvećem broju katolici, da se ne povlače i ne odriču BiH kao svoje stoljetne domovine te se zauzimaju za ostvarenje svojih prava.

"Ne smijemo se uplašeno povlačiti nego hrabro zauzimati stavove da smo i mi, kao narod i pojedinci, vrednovani jednakopravno kao i drugi", kazao je kardinal Puljić dodajući kako je za opstanak Hrvata-katolika u BiH ključna obnova obitelji, jačanje vjere i narodnog zajedništva.