Kardinal Puljić: BiH ne smije izručiti Purdu onima koji su ga mučili

zenica, tihomir purda, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, BIH, Hrvati u BIH, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, BIH, Hrvati u BIH, kardinal puljić, BIH, Međugorje, BIH, kardinal puljić
Prema informaciji iz KPZ Zenica, po odobrenju suca za prethodni postupak Suda BiH, kardinal Puljić u pritvoru je posjetio Tihomira Purdu.

Nakon susreta s Purdom, koji je od strane srbijanskog tužiteljstva za vrijeme torture u logoru osumnjičen za navodni ratni zločin na području Vukovara, kardinal Puljić je održao misno slavlje za osuđene osobe u katoličkoj kapelici KP Zenice.
Između ostalih, Puljić se susreo i s osuđenim Branislavom Glavašem.

Zamoljen da nešto više kaže o motivima svog posjeta zatvoru u Zenici u izjavi za Slobodnu Dalmaciju kardinal Puljić nam je kazao kako je njegov posjet u zatvor u Zenici pastoralnog tipa.

-Slavio sam sv. Misu na kojoj je sudjelovalo preko 30 zatvorenika. Redovno slavi sv. Misu župnik iz župe sv. Josipa vlč. Valdimir Pranjić često u pratnji ravnatelja KŠC mr. Ante Ledića.

Kako je Tihomir Purda u istražnom zatvoru, nije mogao sudjelovati na misi. Dobio sam dopuštenje od istražnog suca da s njime razgovaram u kapelici istražnog zatvora, što sam učinio. Nakon vrlo srdačnog i otvorenog razgovora, a nije bila ispovijed, stekao sam dojam o tom čovjeku te sam svoj stav napisa o i istražnom sucu i ministru pravde.

Smatram da naša država, ako želi biti vjerodostojna, ne smije tog čovjeka izručiti onima koji su ga toliko mučili i iznudili izjavu. To ne samo da bi bilo nehumano, nego i bili bi dionici produženog zločina-istaknuo je kardinal Puljić, te dodao kako je također i s Glavašom razgovarao privatno o njegovom statusu.

-Ujedno sam od obojice dobio izjavu da su prema njima jako korektni. Nemaju nikakvi posebni status, ali su ljudi u zatvoru korektni prema njima. Takvu sam izjavu dobio i od drugih. Ova posjeta im je značila kao psihičko i duhovno ohrabrenje-kazao nam je kardinal Puljić.

Podsjećamo, Glavaš je nakon što je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na osam godina zatvora, po zapovjednoj odgovornosti, zbog zločina nad Srbima u Osijeku, pobjegao u BiH, gdje mu je presuda potvrđena. Drugostupanjskom presudom Suda BiH, njemu je u kaznu uračunato nešto više od godinu dana koje je proveo u pritvoru.

(slobodna dalmacija/M.L.)