Karamarko: Budućnost Hrvata u BiH bez entiteta je neodrživa

Bio je i čelnik obavještajnih agencija te na posljetku ministar unutarnjih poslova u HDZ-ovoj Vladi. Karamarka, primjerice Reuters, opisuje kao 'špijuna' zbog njegovog staža u obavještajnoj zajednici.

U jeku kampanje za predsjednika najjače oprorbene stranke u Hrvatskoj, u jednoj od (neprimjećenih) izjava, komentirao je i odnos Hrvatske prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

"Hrvatska ima obvezu brinuti o Hrvatima van domovine, kako zbog postojanja Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, tako i zbog činjenice da je uz Hrvatsku Bosna i Hercegovina jedina zemlja na svijetu u kojoj su Hrvati konstitutivan narod. Također smo kao potpisnici Daytonskog sporazuma izravno odgovorni za budućnost te države i položaj tamošnjih Hrvata, koji su ondje jedan od triju konstitutivnih naroda, a kojima su trenutačno ugrožena njihova zajamčena ustavna prava.

Ovakvo stanje je neodrživo i stvari treba mijenjati zbog budućnosti tamošnjih Hrvata, čiji se broj od početka rata gotovo prepolovio, ali i zbog budućnosti Bosne i Hercegovine, koja je u ovakvom ustrojstvu neodrživa. Ako ne dođe do ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini, ako se Hrvati ne izbore za svoj entitet i ako Hrvatska izravnije ne zaštiti svoje interese, budućnost bosanskohercegovačkih Hrvata, ali i Bosne i Hercegovine je neodrživa", izjavio je novi predsjednik HDZ-a početkom svibnja za portal hrsvijet.net.

Međutim, politički analitičar Davor Gjenero smatra da će Karamarko "slijediti politiku Stjepana Mesića i Ive Banca".

Tomislavu Karmarku na pobjedi su čestitali Božo Ljubić i Dragan Čović, čelnici HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH

"Uvjeren sam da će Karamarko uspješno voditi HDZ kao najjaču i najbrojniju stranku u Hrvatskoj. Ima sve kompetencije biti uspješan predsjednik stranke, a u budućnosti i premijer", kazao je Ljubić.

Predsjednik HDZ-a BiH izrazio je očekivanje da će ojačati suradnja dviju sestrinskih stranaka.

U brzojavu koji je upućen i medijima Čović je poželio puno uspjeha u daljnjem radu za koji je, po vlastitim riječima, "uvjeren da će biti na korist kako Hrvatske demokratske zajednice tako i cjelokupnom hrvatskom narodu".