Karadžić je Hrvatima prijetio prstom i govorio im da će ih istrijebiti

radovan karadžić, Haag, Haški Tribunal, radovan karadžić, Armija BiH, Markale, granatiranje, radovan karadžić, Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), Proces u Haagu, Den Haag, radovan karadžić, suđenje, Haag, radovan karadžić, presuda, zatvor, HSPF, radovan karadžić, radovan karadžić, Haaški osuđenik , tužba za genocid, radovan karadžić, ICTY, Haški Tribunal

... imati po deset sati da iznesu završne riječi. Karadžić se brani sam i njegova obrana uslijedit će u srijedu. Poslije iznošenja završnih riječi, obje strane u postupku imat će priliku za replike. Zatim će suci vijećati o presudi i kazni, piše Jutarnji.hr.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine. Tužilaštvo u Hagu zatražilo je doživotnu robiju za njegove zločine koji uključuju odgovornost za masakr više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine, višegodišnju opsadu i granatiranje Sarajeva, te zarobljavanje više od dvije stotine pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN koje su snage bosanskih Srba držale kao taoce na raznim lokacijama.

Tužilaštvo je u postupku protiv Karadžića izvelo 195 svjedoka koji su osobno svjedočili u sudnici, suci su sami pozvali jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Tužilaštvo je na početku iznošenja završne riječi navelo kako Karadžićeva odbrana svu odgovornost pokušava svaliti na paravojne snage: 'Muslimani su bili loše tretirane ne samo od strane Arkanovaca i Bijelih orlova, već i od strane srpske policije. Muslimani su hapšeni, odvođeni u logore, a za to nisu odgovorne samo paravojne snage'.

Tužilac je objasnio da je u BiH nedvojbeno izvršen genocid, jer je bilo sve proračunato i isplanirano. 'U ovom slučaju nedvojbeni su da je genocid masovno izvršen. Dokazi su toliki da je to očigledno. Ljudi su masovno ubijani, uništavani su im domovi, religijski objekti... to su sve nedvojbeni dokazi da je ta zajednica namjerno uništavana', istakao je tužilac.

'U izjavama je Karadžić govorio što će se dogoditi Hrvatima i muslimanima, ako će inzistirati na nezavisnosti. Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje. Bespomoćnoj Europi rekao je 'da se može jebati', slikovitim riječima nastavio je tužitelj.

Njegovi su sljedbenici imali pravo raditi sve što su napravili, rekao je jednom prilikom Karadžić. Dobar dio zločina prebacio je i na Europu: 'Europa nas je stavila u ovu poziciju i sada to moramo napraviti', citirao ga je tužitelj.

Suđenje možete pratiti uživo OVDJE.