KAOS S DIPLOMAMA Poslodavci ne priznaju bolonjske diplome

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl
- Mladi koji završe fakultete po bolonjskom procesu egzistencijalno su ugroženi, jer im poslodavci ne priznaju diplome te im je zbog toga uskraćeno zaposlenje, kazala je Hadžagić. Upozorila je kako često"bolonjske" diplome nisu prepoznate ni u zavodima za zapošljavanje, niti od poslodavca, tako da ima dosta slučajeva u kojima se krši temeljno pravo mladog čovjeka koji je stekao diplomu.
Glavni prioriteti

- Mladima se na taj način uskraćuje radno mjesto adekvatno stručnoj osposobljenosti i tako se zapravo uskraćuje visina osobnog dohotka koja se dobiva za to mjesto, kazala je Hadžagić i dodala kako nema jedinstvenog pristupa određivanju visokoškolskih zvanja, te kako dosta problema u ovoj oblasti proistječe iz reformskih zahvata..

Otpravnik poslova Izaslanstva Europske unije u BiH Boris Jaroševič kazao je u Sarajevu, obraćajući se novinarima pred početak konferencije o idućim koracima za reformu visokog obrazovanja u BiH, kako je vrlo važno da diplome budu ravnopravno priznate u svim zemljama koje sudjeluju u bolonjskom procesu.
Jaroševič je, podsjećajući da je u izvješću o napretku BiH koji je Europska komisija usvojila u studenome prošle godine primijećen napredak u oblasti visokog obrazovanja, istaknuo potrebu da se u ovoj oblasti harmonizira zakonodavstvo, jer je obrazovni sustav vrlo fragmentiran.

- Ovo je još jedan važan korak u integriranju BiH u Europu. Jako je važno da političari i sve razine vlasti u BiH obrazovanje smatraju kao glavni prioritet u godinama pred nama. Ovo je početak za iduće aktivnosti, a EU će nastaviti podržavati reformu visokog obrazovanja i provođenje bolonjskog procesa u idućim godinama, poručio je Jaroševič.

Tri vrste diploma

Projekt menadžerica projekta "Jačanje visokog obrazovanja" Jadranka Mihić naglasila je kako je osnovni problem velika fragmentacija sustava visokog obrazovanja i postojanje triju vrsta diploma. Prema njezinim riječima, bolonjski proces je uveo značajne promjene u visokoškolskim obrazovnim sustavima europskih zemalja i u njima je bilo problema priznavanja diploma.
- Potrebna je harmonizacija sustava za što u BiH ne postoje mehanizmi i institucije, naglasila je Mihić pred početak skupa u Sarajevu, na koji je pozvano oko 150 aktera iz oblasti visokog obrazovanja.

BiH pružena potpora

Skupom u Sarajevu obilježava se kraj niza od tri zajednička projekta EU-a i Vijeća Europe pod nazivom "Jačanje visokog obrazovanja u BiH" koja su primjenjivana od 2003. do 2011. i kojima je BiH pružena potpora za ispunjavanje obveza preuzetih pristupanjem bolonjskom procesu. Zahvaljujući bliskoj suradnji partnera iz BiH i vrhunskim međunarodnih stručnjaka Vijeća Europe, tri projekta su rezultirala opsežnim skupom analiza, strategija, standarda i alata za reformu visokog obrazovanja, specifično prilagođenih kontekstu BiH. Projekti su doprinijeli podizanju razine stručnih znanja o bolonjskom procesu unutar akademske zajednice, među vlastima i drugim akterima.

Piše: I. Marić / dnevni-list.ba