Kakvo nas vrijeme očekuje na jesen

vrijeme, BIH, jesen

U naredna tri mjeseca (rujan, listopad i studeni) u Bosni i Hercegovini prognozira se u cjelini nešto toplije vrijeme u usporedbi sa prosječnom temperaturom.

Veće pozitivno odstupanje očekuje se u studenom. Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se oko 45 posto.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, jesen 2019. u usporedbi sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i središnjim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti.

Iako se očekuje toplije nego što je uobičajeno, u prognoziranom periodu mogući su i prodori hladnijeg zraka, koji bi mogli donijeti i snijeg na planinskim područjima, naročito u studenom.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura oko 25 stupnjeva Celzijevih) u Bosni tijekom jeseni 2019. veći je od 10, a na području južne Hercegovine prognozira se do 30 toplih dana.

Srednja temperatura zraka za jesen u periodu (1981.-2010.) iznosi u Sarajevu 10,5, Tuzli 10,7, Bihaću 11,4, a u Mostaru 15,5 stupnjeva Celzijevih.

U odnosu na prognozu temperature zraka, prognoza padavina na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, navode iz FHMZ.

U sljedeća tri mjeseca, iako nema jakog signala, ukupna količina padavine bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto manja. Raspored padavina tijekom jeseni bit će neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovici listopada.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti veće u odnosu na jesen 2018. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 35 posto) vjerojatnoću ostvarenja prognoze.

Iako se prognozira prosječna količina padavina, tijekom jeseni, naročito na jugu zemlje moguća su kraća razdoblja sa intenzivnijim padavinama.

Prosječne količine padavina tijekom jeseni iznose u Tuzli 223, Sarajevu 264, Bihaću 403 i Mostaru 455 milimetara.