Kakva jesen nas čeka: Prognoza meteorologa koji je prognozirao svibanjske poplave!

vrijeme, vrijeme u BIH, kiša, nevrijeme, meteoalarm, vremenska prognoza, cipele, vodonepropusne cipele, vremenska prognoza, meteoalarm, vremenska prognoza, svibanj, kiša, vremenska prognoza, ciklona, kiša, vremenska prognoza, kiša, vremenska prognoza, BIH, kiša, vremenska prognoza, vremenska prognoza, ljeto, vrućina, kiša, vremenska prognoza, jesen, kiša, kiša, vremenska prognoza, vremenska prognoza, pogoršanje vremena   , meteoalarm, narančasto upozorenje, vremenska prognoza, pogoršanje vremena   , vremenska prognoza, zahlađenje, kiša, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, proljeće, ljeto, vremenska prognoza, zahlađenje, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, kiša, vremenska prognoza, kiša, snijeg, vrijeme, kiša, meteoalarm, vremenska prognoza, BIH, vremenska prognoza, vremenska prognoza, promjena vremena, vremenska prognoza, meteoalarm, oluja, nevrijeme, olujno nevrijeme, Snažno nevrijeme, vremenska prognoza, vremenska prognoza, Jablanica, nevri

U to vrijeme mediji su pisali kako je upravo on uputio upozorenje na nadolezeću opasnost, obilne padavine i moguće poplave. U to vrijeme Igor je naglašavao kako nema mjesta opuštanju jer bi novu opasnost mogao donijeti porast temperature.

Razgovarala: Elma Behram, Radiosarajevo.ba

Prve najave loših vremenskih prilika bile su potaknute ranijim prognozama još iz mjeseca ožujka i travnja. Mi smo i u to vrijeme surađivali sa Civilnom zaštitom, a da li se bolje ili lošije moglo reagirati ja ne bih govorio. Istina je da se ovaj događaj nije mogao spriječiti, samo ublažiti. Kiše su bile toliko obilne da su premašile tromjesečne količine padavina u određenom prostoru. Sve to govori o neuobičajenim, ekstremnim pojava za naše područje``.

Na pitanje da li se moglo prognozirati ovako kišovito ljeto Igor kaže:

Svi modeli su davali prognozu da će biti padavine biti iznad prosjeka, da ljeto neće donijeti ekstrenmne temperature. Iskreno govoreći dugoročne prognoze ne mogu dati detalje o ovim količinama padavina. Jednostavno sa ovim padavima prevaziđeno je i naše iskustvo.

Iako svi traže odgovore u klimatskim promjenama, trenutne vremenske prilike traže širu analizu na čemu rade mnogi naučni krugovi u svijetu, kaže Kovačić, naglašavajući kako naši meteorlozi nemaju kapacitete za pravo naučno objašnjenje ovakve situacije.

Uzrok trenutnim vremenskih prilika je u ogromnom broju formiranja ciklona iznad naših područja što nije uobičajeno. Ranije su ovi sustavi brzo odmicali na istok, međutim tijekom cijele ove godine područje visokog pristika se dugo zadržavalo na istoku iznad Rusije i taj sustav je blokirao odlazak ovih koji su kod nas dolazili i njihovo regeneriranje. Zašto se to događalo, pokazat će istraživanja.

Drugi uzrok je kaže Kovačić povećana aktivnost El Ninja koji uvjetuje jače zagrijavanje oceana. Također razlog ovakvog vremena su visoke temperature u prethodnim mjesecima globalno za cijelu zemlju.

To nije u našem području, ali zemlja je velika, tako da određeni dijelovi kontinenata i oceana su imali visoke temperature koje su dovele do dodatnog isparavanja i stvaranja velike količine vode. Sve su to razlozi da su naša područja, ali i šire obuhvaćeni ovim poremećajima.

Podsjetimo nakon svibanjskih poplava Kovačić je i dalje upozoravao. Tada je za medije u BiH te susjednoj Srbiji izjavio kako će u mjestima koja su pogođena velikim poplavama, uslijed povećane temperature, doći do nadprosječnih isparavanja, što će uticati na pojavu lokalnih pljuskova.

Za jednog sinoptičara koji gleda cijelu situaciju jasno je da kod nas pravo ljeto donose stabilni anticikloni koji se prepriječe u centralnim dijelovima Sredozemlja i donose topao zrak iz Afrike, ovaj put jednostavno takvih prognoza nije bilo. Znali smo da će ljeto biti varljivo. Očekivali smo u drugoj polovini kolovoza da će biti stabilnije, ali čini se da će tako biti samo uz more, a za kopno ćemo tek vidjeti, jer ostaje i dalje mogućnost prodora pljuskova.

Iako se u posljednje vrijeme znalo čuti ili pročitati kako se ljeto samo pomjerilo te da ćemo pravo sunce imati tek sa dolaskom jeseni, Igor nam daje potpuno drukčije informacije.

Ljetne temperature

Dugoročne prognoze za šest mjeseci govore nam da će i jesen biti itekako kišovita. A budući da se sve ovo dešavalo tokom godine trebamo biti oprezni.

Premda trenutne vremenske prilike više liče na jesen, temperature su ipak ljetne, što dodatno otežava situaciju jer ljudi na našim prostorima nisu na to navikli. Sada nam je takva situacija da u centralnom dijelu dana imamo vlagu preko 50 posto, a temperature znaju biti i do 30 stupnjeva, što stvara neprijatan osjećaj, jer čovjek jednostavno nije navikao na takvu klimu``.

Jedini mjesec za koji se u ovom trenutku meteorolozi prognoziraju toplije i suhlje vrijeme je prosinac. No treba imati na umu da je riječ o dugoročnim prognozama koje nisu uvijek pouzdane te se nerijetko se događa da nemaju svoju svrhu.

Radiosarajevo.ba