Kako vjetar puše: Lijanovići će možda podržati novu koaliciju

...od naših koalicijskih partnera, koja bi jamčila primjenu "Boljitkova" koncepta Vlade narodnog jedinstva, rekao je u intervjuu za današnji "Dnevni list", Jerko Ivanković-Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i federalni ministar poljoprivrede.

U toj Vladi bi, kaže, sudjelovale sve stranke koje moraju biti na tragu programa te Vlade, a koji je zasnovan na pet ekonomskih tačaka, čiji je osnovni cilj ekonomski oporavak Federacije BiH i otvaranje novih 100.000 radnih mjesta za njezine građane, a posebno mlade ljude.

Smatra da je teško očekivati da može doći do smjene predsjednika i potpredsjednika FBiH, Živka Budimira i Mirsada Kebe, jer sad ni jedan od dva uvjeta za to nisu ispunjeni.

"Ustavom je definirano da predsjednika i potpredjednika Federacije može smijeniti samo Ustavni sud i to pod određenim uvjetima, a to su da prekrše zakletvu ili da nisu u mogućnosti obavljati svoje funkcije", istakao je Ivanković-Lijanović.

Naglašava da aktuelna Vlada treba raditi u punom kapacitetu u interesu građana Federacije sve dok se ne dogovori bolja Vlada od ove.

"Očito da od ove Vlade bolje može Vlada narodnog jedinstva i kako god vrijeme bude odmicalo to rješenje će biti sve prihvatljivije za sve političke opcije", kazao je on.

Komentirajući može li nova koalcija bolje funkcionirati i donijeti nešto bolje državi i građanima rekao je da "u ovom trenutku ne vidimo što bi to moglo biti bolje, ali ćemo vrlo brzo vidjeti u Parlamentu kojom brzinom i kakve kvalitetne odluke ta većina donosi"