Kako se varanjem države bogate braća Lijanovići?

Lijanovići, Lijanovići, pljačka, Lijanovići, Dragan Čović, optužnica, Lijanovići, uhićenje, prijave, Sipa, Lijanovići, pljačka, uhićenje, prosvjed, Lijanovići, Široki Brijeg, Lijanovići, prosvjedi, Široki Brijeg, Lijanovići, prosvjed, Lijanovići, prosvjed, prosvjedi, Široki Brijeg, Lijanovići, prosvjed, radnici, Lijanovići, Široki Brijeg, prosvjedi, Lijanovići, prosvjedi, Božić, Lijanovići, proračun, isplata, lijanovic, Lijanovići, uništeni dokumenti
Obimna dokumentacije koja to dokazuje u posjedu je SIPA-e te je pitanje dana kada će biti otvorena istraga.

Bez pokrića

Od izvora bliskog Lijanovićima sarajevski list saznaje da su samo dvije propale tvrtke, koje su registrirane na članove obitelji Ivanković, a kojima su ustvari upravljala braća Lijanović, MI-MO iz Mostara i "Farmer" iz Širokog Brijega, ostale državi dužne nekoliko milijuna KM PDV-a.

Naime, braća Lijanović su u Mostaru 16. prosinca 2002. godine preko svog bivšeg komercijalnog predstavnika Alije Ćurića registrirali mesnu tvrku MI-MO. Ova tvrtka iznajmljuje proizvodne kapacitete i upošljava radnike tvrtke "Lijanović", a u sudskom registru u Mostaru zavedena je s osnivačkim ulogom od 2.000 maraka.

No, samo nakon tri godine tvrtka MI-MO prestaje s radom. Državi ostaje dužna oko milijun maraka PDV-a, a oštećuje i brojne ondašnje proizvođače.

Nakon propasti, poslovanje tvrtke MI-MO preuzima tvrtka "Farmer", koja zakupljuje kapacitete "Lijanovića" i upošljava iste radnike, ali ne preuzima i dugove. Sjedište tvrtke je u Širokom Brijegu, a direktor je Jozo Slišković. Tvrtka je registrirana na Venku Ivanković iz uže obitelji Lijanovića, za koju mjenicama bez pokrića jamče upravo Lijanovići. I ova tvrtka prestaje s radom nakon dvije godine, a državi ostaje također dužna oko milijun KM.

No, braća Lijanović tu ne staju te osnivaju treću tvrtku pod nazivom "Farmko" iz Širokog Brijega, koja po istom modelu preuzima radnike i kapacitete mesne industrije "Lijanović", ali ne i dugove. Da bi stvar bila zanimljivija, direktor ove tvrtke je Milorad Bahilj, koji se pojavljuje i kao direktor u prvoj tvrtki MI-MO, a vlasnik je također jedan od članova obitelji Ivanković.

Oštećen proračun

Interesantno je da od studenog prošle godine na mjesto direktora ove tvrtke dolazi Jozo Slišković, također bivši direktor tvrtke "Farmer", koja je državi ostala dužna milijun KM. Tvrtka "Farmko" još posluje, ali, kako saznaje Avaz, pitanje je dana kada će se ugasiti, a njeno poslovanje preuzeti nova tvrtka.

Jednog od braće Lijanović, Slavu, novinari Avaza pitali su u kakvoj su vezi Lijanovići i propale tvrtke, ali im je on kazao da pozovu njegovog brata Jerku, koji je "za to".

Jerko Ivanković Lijanović kratko je novinaru Avaza kazao da Lijanovići nemaju vlasničkog udjela u tim tvrtkama.

Bezuspješne prinudne naplate

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH (UIO) kazali su da su tvrtke MI-MO I "Farmer" dužnici duži vremenske vremensko razdoblje, a nakon što su bezuspješno pokušane sve metode prinudne naplate duga, predmet je predan Tužiteljstvu na daljnje postupanje.

- Tvrtka MI-MO državi je dužna 924.000 KM PDV-a, a tvrtka "Farmer" 902.000 KM. AIi, uz dugogodišnje kamate u oba slučaja, dug je milijunski - kazao je Avazu Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO.

Istraga protiv ministra Karačića

Ministar gospodarstva u Vladi Zapadnohercegovačke županije Žarko Karačić, kojeg je na tu funkciju postavila Lijanovićeva NSRzB, tereti se za zloporabu položaja ili ovlasti.

Prema policijskom izvještaju, Karačić je Mesnoj industriji "Farmer" isplatio 613.275 KM u vidu subvencioniranja veterinarskih usluga. Protiv Karačića istraga se provodi i zbog toga što je tvrtki "Lijanović" uplatio 1.174.201.40 KM na ime kamata po ugovorima za kredite koji su iz 2002., 2003. i 2006. godine.

Naime, ovi ugovori odnosili su se na kredite za povrat starog duga. Većina tih ugovora su kratkoročni krediti, odnosno za povrat starih kredita, te otvaranje akreditiva i održavanje tekuće likvidnosti. Neki su bili i za povrat kredita druge tvrtke kao što je MI-MO, čije je sjedište u Mostaru. To znači da su davani poticaji tvrtkama izvan ZHŽ, što nije zakonom definirano.

dnevni avaz