FOTO/VIDEO  Kako Lijanovići kupuju glasove

Policija istražuje slučaj, a kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović, u različitim općinama Federacije BiH osumnjičeni su članovi Narodne stranke Radom za boljitak.

Prema prvim saznanjima, na izborima je jedan glas za tu stranku koštao 50 eura.

A oni koji novac nisu dobili od stranke, isplaćivani su naknadno - iz entitetskog budžeta namijenjenog razvoju poljoprivrede.

‘Poticaj za poljoprivredu'

Federalno ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Desi Koprivici iz Kiseljaka jednokratnu pomoć od 800 konvertibilnih maraka, tj. 400 eura, za poticaj poljoprivredi.

„Ali Desa se ne bavi poljoprivredom. Rješenje je dobila, novac nije. Legao je na tuđi bankovni račun, naslovljen na njeno ime", izvijestila je Maličbegović.

Koprivica je kazala za Al Jazeeru da je od tog novca dobila 100 KM, tj. 50 eura, a toliko je, kaže, na izborima koštao glas za Narodnu stranku Radom za boljitak.

Uplašena da će morati vraćati novac koji nije ni dobila, Koprivica je slučaj prijavila policiji.

"Ja nisam tih 800 maraka tražila. Samo što su oni dali tih 800 za poljoprivredu, ja zemlje nemam", kazala je Koprivica.

Kako je izvijestila Maličbegović, ni Nenad Komšić iz Kiseljaka nema pčele, pa ipak je dobio poticaj za razvoj pčelarstva.

Zauzvrat je Komšić glasao za Narodnu stranku Radom za boljitak. Samo njegov glas vrijedio je 100 maraka, odnosno 50 eura, ali njegov, i glasovi njegove obitelji, vrijedili su četiri puta više.

"Ja uzgoj pčela nemam. To je bio lažni poticaj. Taj [Anto] Nuić je to pisao, kao da se ja bavim uzgojem pčela, da bih mogao dobiti taj poticaj", kazao je Komšić.

"I on je meni unazad mjesec i pol, dva rekao -'leći će ti na račun 800 maraka, vratit ćeš meni 400, a ono 400 da zadržim, da dam bratu, majci i ženi".

Stav ministra

Kako je kazala Maličbegović, u Kiseljaku je prije izbora 2010. bilo sjedište NS Radom za boljitak.

„Mnogi građani kažu da su u ovim prostorijama dogovorili da će glasati za tu stranku na izborima, a da će zauzvrat dobiti novac. Najveći broj njih, novac nikada nije dobio, a prostorije stranke su ostale prazne", kazala je Maličbegović.

Na vratima prostorije je kontakt jednog od povjerenika stranke, Ante Nuića.

Nuić kaže da je tijekom izbora prostorije ustupio stranci, ali da za to nije bio plaćen.

Također tvrdi da „svi kupuju glasove", ali odbija navode o kupovanju glasova u Kiseljaku.

Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede Federacije BiH, jedan je od osnivača Narodne stranke Radom za boljitak.

On najavljuje da će svi koji budu zloupotrijebili poticaje biti kažnjeni i primorani vratiti novac. Na optužbe za zloupotrebu položaja i kupovinu glasova, odgovara:

"Glasanje je tajno i niko ne zna ko je za koga glasao, tako da su sve špekulacije samo špekulacije."

Ivanković Lijanović tvrdi da je u Ministarstvu zatekao netransparentnost.

One koji imaju informacije o zloupotrebama, poziva da ih prijave, pozivom na tek uspostavljenu besplatnu telefonsku liniju. Ali zloupotrebama u Ministarstvu poljoprivrede trenutno se bavi Federalna uprava policije.

"Mi dostavljamo dokumentaciju istražnim organima. Jesu li oni tražili? Jesu, oni su tražili i određene dopune dokumentacije u odnosu na ono što smo im mi dostavili", kaže Ivanković Lijanović.

Zbog malverzacija i kupovine glasova tijekkom izbornog procesa državno Tužiteljstvo je podiglo jednu optužnicu.

Odnosi se na dvojicu aktivista Narodne stranke Radom za boljitak i kazneno djelo povrede slobode opredjeljenja birača.

„O mogućim novim zlouporabama, Centralna izborna komisija je izvjestila Tužiteljstvo, ali istraga još traje", kazala je Maličbegović.

Ono što svakako plijeni pozornost kod fenomena Lijanović jeste to da je kupovina glasova praksa koju OHR mirno promatra već godinama. Iako su često znali reagirati po raznim aferama, smjenama tužitelja ili zabranom rada strankama ili političarima Interpolu i Eupolu postalo je sumnjivo kako je moguće da Lijanovići godinama ostaju pošteđeni sudskog progona?

No svako zlo za neko dobro. Višegodišnji sudski imunitet koji Lijanović uživa korumpiranjem EU dužnosnika u našoj zemlji za posljedicu će imati skore rezultate istrage EUPOL-a u BIH. Krajem lipnja naime, očekuju se prve službene optužbe za korumpiranost najviših dužnosnika u našoj zemlji.

Al jazeera | poskok.info