Kako je Udba ubacila Eminu da špijunira svećenike

...u Ulici Kaptol broj 7, otvorila je niz pitanja i podsjetila na odnos komunističkog režima prema Katoličkoj crkvi u BiH, piše večernji list.

Nisu plaćali stanarinu

Naime, pokojni Fadil Smajović, koji je prije rata stanovao u upravnoj zgradi Vrhbosanske nadbiskupije, koristio je taj stambeni prostor potpuno bespravno. Drugim riječima, Smajovići nisu plaćali stanarinu, vodu i struju, a uz to je još do posljednjeg rata uspio uzurpirati nekih 30 četvornih metara i prisvojiti ih „svom stanu". Prema rješenju o nacionalizaciji od 18. 12. 1959. godine, točke I. i II. izuzete su od nacionalizacije i ostavljene u vlasništvo Nadbiskupije koja se tada bila na adresi Ul. Radojke Lakić 7, danas Kaptol 7.

Ta zgrada je upisana u zemljišnim knjigama u Sarajevu, ZK uložak XXXIX/53. kč. 160 KO Sarajevo. Također i nakon nacionalizacije ne postoji nikakav dokaz o izuzimanju spomenute zgrade ili dijelova zgrade od vlasnika. S druge strane, „Sarajevo-stan", poduzeće u društvenoj svojini Sektora za poslove udruživanja i evidencije stanova, upravnu zgradu Vrhbosanske nadbiskupije nije vodilo u fondu zgrada udruženih u Zajednicu stanova grada Sarajeva. Kako je u međuvremenu Fadil Smajović umro, njegova supruga Emina Smajović je preko svog zastupnika, odvjetnika Fahrudina Ibrišimovića, zatražila povrat „dvosobnog stana" ukupne površine 85,95 četvornih metara, iako su Smajovići početkom sedamdesetih uselili u prostro od 50 četvornih metara. Kako je pokojni Fadil Smajović u to vrijeme aktivno radio u bivšoj službi državne sigurnosti, ne čudi da je tijekom rata u njegovu stanu pronađena aparatura za prisluškivanje. To je otkriveno kada je jedna granata pogodila zgradu Ordinarijata i tom prilikom je znatno oštetila, a Općina je tada preuzela njegove stvari, jer su Smajovići otišli iz Sarajeva.

Špijunirala svećenike

No, listajući knjigu „Čuvari Jugoslavije - suradnici UDBE u BiH", nailazimo i na ime Fadilove supruge Emine, i to u tomu koji se odnosi na suradnike UDBE, iz reda Hrvata. Drugim riječima, Fadil je bio zaposlenik, a njegova supruga Emina je špijunirala i pratila pojedine svećenike. To je razvidno iz njezina kartona u kojem se navodi da Emina Smajović, rođena 1935. godine u Goraždu, nosi kodno ime „Tamara". Također se navodi kako Emina Smajović živi na adresi u Ulici Radojke Lakić 7, danas Kaptol 7. U njezinu kartonu se navodi kako je zadužena, pod pseudonimom „Tamara", pokrivati objekte Zapad I i Zapad II, a s imenovanom će se održavati redoviti kontakti „kako bismo bili u toku eventualnih nastojanja Vrhbosanske nadbiskupije da Tamaru iseli iz stana koji inače pripada Nadbiskupiji, a ista je izrazila spremnost za bezrezervnu podršku sa službom", navodi se u njezinu rješenju o prekategorizaciji u suradnika UDBE. Iz Udbina kartona je također jasno vidljivo da je stan vlasništvo Vrhbosanske nadbiskupije.