Kako je SDA obilježila pobjedu Turske nad Bosnom

Sanski Most
 Proslava je održana u Donjem Kamengradu, mjestu u kojem su turske vlasti podigle spomenik svojim borcima koji su poginuli osvajajući srednjovjekovni bosanski grad Kamengrad 1463. godine.

„Neprilično je organizirati proslavu u znak sjećanja na pripadnike jedne okupatorske vojske, a posebno na lokaciji Donjeg Kamengrada, gdje su 1463. zbog imperijalnih interesa Osmanskog Carstva ginuli i osmanski i bosanski vojnici. Turska vlada je na tom mjestu podigla spomenik osmanskim vojnicima, a naše vlasti nisu podigle spomenik bosanskom kraljevstvu. Poltronski odnos Stranke demokratske akcije prema Turskoj prelazi svaku mjeru", kazao je Enes Kurtović, član Odbora Naše stranke Sanski Most.

Također, dodao je Kurtović, prešutkuje se činjenica da smo do sada od turskih investitora doživjeli samo neuspješnu privatizaciju ŠIP Sana, nakon koje je ovo poduzeće, koje je nekad zapošljavalo 1200 radnika, ostalo opljačkano i porušeno, a da nitko nije odgovarao za taj kriminal.

„Pomoću te 'investicije'drvna industrija grada koji leži ispod šumovitog Grmeča uništena je i svedena na razinu 'razvojne šanse'", kazao je Kurtović.

Općinski odbor Naše stranke protivi se organizaciji proslave 18. ožujka, aktivnom sudjelovanju lokalne vlasti i korištenju objekata i djece iz lokalne osnovne škole u tu svrhu. Protivimo se svim nastojanjima da se prekroje povijesne činjenice, bilo da je riječ o 1463, 1941. ili 1992. godini.

„Predlažemo da se krene u realizaciju planova o obnovi kamengradske tvrđave i uređenju njene okoline, kako bismo pokazali turistima, ali i samima sebi, da imamo vlastito kulturno nasljeđe", zaključio je Kurtović.

Dnevnik.ba