Kako je (i zašto) veleposlanstvo SAD osudilo nepostojeće izjave Darija Kordića?

Dario Kordić, Busovača, Dario Kordić, Lažne izjave, veleposlanstvo, hrvatska zvona, Dario Kordić
No, ne rijetko selektivno, što je posebno pogubno za normalne odnose u društvu. Uz to osuđuje se i ono što se nije dogodilo ni verbalno, a kamloli praktično, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tako čitamo, a što nije za očekivati u komentaru na novinarsko pitanje, kako Veleposlanstvo SAD u Sarajvu, osuđuje izjave Daria Kordića za koje javnost ne zna.

"Razočaravajuće je da se po povratku u regiju, gospodin Kordić odlučio fokusirati na poruke kojima se snažno zalaže za podjele i žalosno je da su visoki politički i drugi dužnosnici odlučili veličati takve poruke", mediji su prenijeli stajalište Veleposlanstva SAD. I još: „Mi odlučno odbacujemo daljnju geografsku podjelu BiH uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima."

Takve poruke Daria Kordića nisu poznate javnosti, pa i drugi dio izjave da su ih dužnosnici odlučili veličati. Stoga je logično, kako se radi o čistoj konstrukciji. Ovakva stajališta Veleposlnstava SAD prije će bitisu refleksna reakcija s obzirom na slijepo držanje politike davno zadanih okvira ustavnoga, političkoga i stvaranoga stanja i odnosa u BiH, nego osuda izjava koje nisu ni izrečene.

Pitanje je imaju li američki diplomati u Sarajevu neke izjave za koje javnost ne zna i ako imaju na koji su način postale im poznate. Jesu li i oni s njim već razgovarali, možda i u četiri oka ili im je dojavila bošnjačka tajna služba ili koja NGO? Naravno ovo pitanje je hipotetičko.

No, zabrinjava praksa u Bosni i Hercegovini, da se polemizira s nečijim stajalištima koja nisu izrečena, a još više da se nekome unaperijed naloži da o nečemu ne smije biti ni govora.

S druge strane, kad i postoje ne samo izjave već i djela na koje je nužno reagirati, kad već postoji praksa da američka diplomacija reagira na događaje, jasno iznosi za što ona jest a zašto nije državi u kojoj djeluje, onda bi za očekivati bilo da principijelno reagira i kad izajve i djela dolaze i od nekih drugih u BiH, a ne samo Hrvata. Ta selektivnost snažno pridonosi još većem neredu i jačanju dojama zasnovanoga na iskustvu da je ovakava BiH nemoguća država.

Tako kritizirajući nepostojeće poruke Daria Kordića upućuje se poruka (hrvatskim) dužnosnicima da zaborave na mogućnost formiranja trećega entiteta, zapravo, na svoja prava kao konstitutivnoga naroda u BiH. Drugim rječima, Hrvati, a i ostali garđani BiH, stanje je sjajno, uživajte u državi koju smo vam propisali. Mi znamo što vi mislite i kad niste to izrekli.

HMS