Kako je firma bliska SDA dobila desetine miliona maraka

SDA BIH, bh telekom, skandal, bh telekom, afera
Za te svrhe, prema ugovoru iz rujna prošle godine, uložene su ogromne 35.531.843 KM, prenosi Dnevni Avaz.

Posredan pritisak

Uprava "BH Telecoma" odluku o kupovini zgrade, podsjetimo, donijela je 2007. godine na prijedlog njenog bivšeg člana Jasminka Akšamije, zeta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Prema više izvora, Izetbegović je posredno vršio pritisak da bi se kupila zgrada firme OKI, čiji su vlasnici braća Okerić, inače godinama bliski vrhu SDA.

- Sve aktivnosti koje su vođene od kraja 2007. godine, od inicijative za procjenu vrijednosti građevinskog objekta u izgradnji u vlasništvu firme OKI Sarajevo do izrade izmjena i dopuna investicionog programa i elaborata o ekonomskoj opravdanosti, ukazuju da je favoriziran procijenjeni (OKI-jev, op. a.) objekt - konstatiraju federalni revizori.

Inače, aktivnosti za nabavku poslovne zgrade "BH Telecoma" započete su 2005. godine. Opredjeljenje tadašnje Uprave bilo je da se poslovni centar izgradi na području užeg centra Sarajeva. No, dolaskom Rešidbegovića na čelo Uprave od toga se odustalo i sve su aktivnosti usmjerene na kupovinu zgrade. Urađeno je to pod izgovorom da su cijene zemljišta na traženom lokalitetu visoke.

Federalni revizori, međutim, nisu se uvjerili u osnovanost obrazloženja da zemljište nije kupljeno zbog visokih cijena.

- Ako je zemljište na utvrđenom lokalitetu bilo toliko skupo, poslovna zgrada na istom lokalitetu sigurno je još skuplja - logično primjećuju revizori.

Inače, Nadzorni odbor kompanije odobrio je 45 miliona KM za kupovinu poslovne zgrade. No, nakon jednogodišnjih pregovora cijena je spuštena na 34.335.162 KM. U "BH Telecomu" nisu nam objasnili kako je u međuvremenu nastala razlika od 1,2 miliona KM između ugovorene cijene i izdvojenih 35,5 miliona KM. Prema ranijim informacijama, u izgradnju objekta uloženo je višestruko manje novca od sadašnje prodajne cijene.

U međuvremenu, u upotrebu su stavljeni zemljište, garaža i otvoreni parking zgrade. Za isti iznos je povećana vrijednost stalnih sredstava "BH Telecoma", dok sama zgrada nije završena. Zbog toga se i dalje vodi kao "sredstvo u pripremi".

Kako saznajemo, stražari "BH Telecoma" ušli su u objekt, ali njegovo useljavanje nije ni na vidiku. Izvori iz te kompanije kazali su nam da će sigurno proći mjeseci prije nego što on bude useljen! Do useljenja će biti potrebno uložiti najmanje četiri miliona maraka.

Skupa zakupnina

Prema revizorima, kupovina zgrade traje šest godina i neizvjesno je koliko će još trajati. Sve ovo vrijeme plaća se zakupnina. Samo po osnovu zakupa poslovnog prostora u trenutnom sjedištu firme i Direkcije Sarajevo, poduzeću "BH Pošta" Sarajevo plaća se mjesečna zakupnina u iznosu od 89.725 KM.

Nadalje, federalni revizori konstatiraju da se provedenom revizijom nisu "uvjerili da je postupak nabavke poslovne zgrade proveden efikasno".

- Na osnovu uvida u prezentiranu dokumentaciju nismo se uvjerili da je kupovinom predmetne poslovne zgrade u potpunosti riješeno pitanje ukupno potrebnog poslovnog prostora za 724 zaposlenika Generalne direkcije, niti da li je i u kojoj mjeri kupovina zgrade na spomenutom lokalitetu, posebno sa stanovišta prilazne infrastrukture, funkcionalnosti i zadovoljenja svih potrebnih radnih uslova bolje rješenje od izgradnje ranije planiranog poslovnog centra.

Ne možemo potvrditi da su do sada uložena sredstva efikasno utrošena, uzimajući u obzir i neizvjesnost visine preostalih ulaganja da bi se zgrada dovela u funkciju - konstatira se u izvješću.

Dokumenti prilagođavani OKI-ju

Revizija je otkrila da su u ožujku 2008. godine po okončanju procjene vrijednosti objekta firme OKI, sačinjene izmjene i dopune investicionog programa, a nakon toga, u lipnju te godine, i studija ekonomske opravdanosti. Time su znatno smanjene ranije utvrđene potrebne površine, kako zemljišta tako i ostalog poslovnog prostora, i prilagođene ponudi OKI-ja.

- Nesporno je i opravdano da "BH Telecom" treba da ima vlastitu poslovnu zgradu. Međutim, prilikom nabavke nije se pristupilo temeljito i sveobuhvatno. Studija ekonomske opravdanosti, između ostalog, ne uključuje analizu i komparaciju svih prednosti i nedostataka kupovine poslovne zgrade u odnosu na njenu izgradnju, posebno s finansijskog aspekta - tvrdi se u izvješću.

Lutvikadić: Imamo još obaveza prema OKI-ju

Glasnogovornik "BH Telecoma" Nađa Lutvikadić potvrdila je za Dnevni avaz da su firmi OKI vršene određene isplate na ime zgrade u ulici Franca Lehara. No, kako je kazala, "BH Telecom" još ima obaveze prema OKI-ju i obrnuto.

- Što se tiče završetka uređenja objekta, danas (četvrtak, op. a.) završen je drugi krug javnog oglasa za pretkvalifikaciju. U prvom krugu nismo imali tri kvalificirane ponude, a to je bio jedan od uslova da bi cio proces bio uspješan.

Narednog tjedna otvorit ćemo ponude i vidjeti imamo li kvalificirane ponude. U međuvremenu, u objekt nije ništa ulagano i neće biti dok se ne nađe kompanija koja će to raditi - kazala je Lutvikadić.