Kako je Elvedin Grabovica ugrozio elektro-energetski sustav FBiH!

znači, Elvedin Grabovica, Zlatko Lagumdžija, Elvedin Grabovica, ep bih, ep bih, struja, Federacija BIH, Elvedin Grabovica
U ovim termoelektranama ostala je tek neznatna zaliha uglja, dovoljna za svega dva do tri dana, piše 24sata.info.

Ilustracije radi, TE Tuzla za mjesec dana (u normalnim uvjetima) potroši 300.000 tona uglja. To znači da ova termoelektrana za dan potroši 10.000 tona uglja. Direktor TE Tuzla u Dnevniku FTV-a ustvrdio je da trenutno raspolaže sa manje od 40.000 tona uglja, te poručio kako je to dovoljno za narednih 6 do 7 dana. Osim što je očigledno i bezobrazno slagao javnost direktor TE Tuzla Fadil Nadarević skrštenih ruku poručuje kako čeka da rudari osiguraju dodatne količine uglja. Ruku na srce Nadarević je priznao da uglja na depou nema dovoljno.

A dovoljno uglja na depo TE Tuzla trebala je osigurati Elektroprivreda BiH. Direktor Grabovica odgovarao je na pitanje podobnih medija i novinara. U intervjuu za FTV, nije rekao ništa pametno. Tek se licemjerni lažov zahvalio rudarima što rade nadljudskim naporom na temperaturama nižim od -15 stepeni, te dodao kako se nada da neće biti snijega.

Novinarskog pitanja čija je krivica zašto rudari tek sada rade na osiguranju zaliha nije bilo. No to ne čudi, zna Grabovica pred čiji mikrofon može stati mirne duše. Sa javnog servisa tako je građanima poručeno da ne treba dizati paniku. U čijoj je službi ovdje javni servis procijenite sami.

Grabovici su sa adrese komercijlane TV1 stoga uputili par konkretnih pitanja, među kojim i ono: Za koliko je dana TE Tuzla morala imati osigurane zalihe uglja?

Tu Grabovica ni(je) imao odgovora. A točan odgovor je minimalno 15 dana. Naime, interni akti u ovom javnom poduzeću to nalažu. Isto kao i činjenicu da ugalj mora biti na depoima kraj termoelektrana, a ne kako se jučer dovozio izravno iz rudnika.

Uzaludna je i Grabovicina nada da će snijeg prestati padati i pravdanje kako se ovakva situacija nije mogla predvidjeti. Jer bez obzira na vremenske uvjete, pa čak i u onim idealnim, rezerve uglja na depoima morale su biti dovoljne za 15 dana, u svakom trenutku.

Nameće se logično pitanje, gdje su završile zalihe? Zalihe su potrošene. I to u komercijalne svrhe za isporuku struje firmi Rudnap Vojina Lazarevića, a sve s ciljem kako bi u godišnjem izvješću o poslovanju EP BiH iskazala dobit. Ta dobit lako bi sada mogla prerasti u gubitak struje cijeloj Federaciji.

U normalnim uvjetima, u normalnoj državi, sa normalnim javnim mijenjem i normalnim medijima, direktor Grabovica i kompletna Uprava EP BiH bili bi pozvani na odgovornost.