Kada sam je uzeo u ruke, počela je plakati i dozivati mamu

Damir Kavgić

... tražiti malenu 5-godišnju Samiru Alić, kojoj punih 7 dana nije bilo ni traga ni glasa.

"Nisam mogao čekati više. Spremio sam se i uputio sam se prema jednom od najviših vrhova Majevice. Osjećao sam da bih na tom dijelu mogao pronaći djevojčicu. Osjećao sam neku silu i vjerujem da je sve ovo Božja volja.", rekao je Kavgić u razgovoru za Bosanskiportal.

Majevica je planina u sjeveroistočnoj Bosni. Njezine, mahom bukove i hrastove šume poprilično su neprohodne, a poznato je kako u njima ima i zmija otrovnica. Malena Samira nalazila se negdje u toj šumi, poviše Srebrenika. Vrijeme je curilo. Punih 7 dana bez vode i hrane, bez obuće i odjeće, maleno je dijete dovelo do ruba života.

"Kada sam došao do jednog dijela šume za kojeg sam siguran da tu nitko ne prolazi, čuo sam nešto nalik kriku, ali nedovoljno glasno da bih odmah mogao odrediti odakle glas dolazi. Ipak, uputio sam se u jednom pravcu, nadajući se da je tamo djevojčica. Bio sam u pravu. Ugledao sam je i povikao ‘živa je', a ona me pogledala svojim krupnim očima. Osjetio sam veliku radost i zahvalio sam se Bogu što sam je pronašao živu.", ispričao je Kavgić.

Djevojčica je bila polugola. Njezino je maleno tijelo bilo prepuno otvorenih rana, ogrebotina, porezotina. Bila je potpuno iscrpljena. Šutjela je. Tek kada ju je ovaj čovjek uzeo u svoje naručje, počela je jako plakati i dozivati svoju mamu. "Požurio sam da se popnem uz veliko brdo dok je moj sin tražio signal kako bih mogao pozvati policiju i hitnu pomoć. Čim sam pronašao signal pozvao sam ih, a oni su došli veoma brzo. Nakon što sam predao djevojčicu policajcu, izgubio sam svijest.", opisao je zasigurno jedan od najintenzivnijih trenutaka u svojemu životu ovaj obiteljski čovjek.

Iako ga mediji prozivaju junakom, on smatra kako to nije. Božja ga je providnost, kaže, dovela do malene Samire, a pomoći joj bila je njegova obaveza, uvjeren je.

"U jednom sam trenutku rekao, Bože uzmi mene, spasi nju!", rekao je potreseni čovjek dodajući kako će, čim se malena oporavi put njezinog rodnog sela, Rašljani. "Želim ju posjetiti i u bolnici. Moja kćerka me dosta podsjeća na nju, pa i s te strane postoji veza", obećao je Damir.

Potsjetimo, Samira Alić prošloga je vikenda u pratnji svojeg 22-godišnjeg brata Elvedina Alića, osobe sa poteškoćama u razvoju, nestala u šumama u okolici sela Rašljani. Potraga, u koju su se uključile sve bosansko-hercegovačke nadležne službe, ali i hrvatski GSS, je trajala punih 7 dana.

Elvedin je živ i iscrpljen pronađen 8 kilometara i 3 dana prije svoje malene sestrice, koju je su heroji Damir Kavgić i njegov maloljetni sin, spasili sa planine Majevice, 15 kilometara od rodne joj kuće i zabrinute majke.