Juncker: Budućnost BiH je u Europskoj uniji

europska unija
...povijesti i kulture i mi zajedno trebamo poboljšati i konsolidirati povijest i geografiju Europe - kazao je danas predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na početku obraćanja zastupnicima i izaslanicima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te ostalim prisutnim gostima.

Pozdravio je izabrane predstavnike BiH, kao i građane BiH jer, kako je rekao, ovdje i jesu zbog njih te da za njih rade.

- U trenutku kada vaša država prelazi novu etapu na putu ka kandidaturi i pristupu Europskoj uniji (EU), htio bih reći koliko sam osobno vezan za europsku perspektivu BiH - istakao je Juncker.

Napomenuo je kako će Europska komisija sada pomno proučiti odgovore i početi pripremati mišljenje u pogledu zahtjeva BiH za pristup EU.

- Htio bih da radite s nama, osobito s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, koja nažalost nije s nama, kao i s europskim komesarom za politiku proširenja i susjedstva Johannesom Hahnom, a sve to u duhu jedinstva kako bi Europska komisija preporučila, kada za to dođe trenutak, vašu službenu kandidaturu za pristup EU - rekao je Juncker.

Poručio je kako je budućnost BiH u Europskoj uniji koja se zasniva na nekim temeljnim vrijednostima i da svaka država treba nešto učiniti u tom pogledu.

- Europska unija je zajednica vrijednosti i na tome se temelji sva buduća integracija u EU - dodao je predsjednik Evuopske komisje.

Visoki službenici EU, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i europski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn, danas borave u službenoj posjeti BiH povodom uručivanja odgovora BiH na Upitnik Europske komisije.

Odgovore BiH predsjedniku Europske komisije jutros su uručili predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.