Josip Jović za Slobodnu Dalmaciju: Komšićev izbor akt političkog nasilja

Dragan Čović
Apsurd je potpun, ali situacija u susjednoj državi je krajnje ozbiljna, jer je najmalobrojnijem narodu onemogućeno njegovo ustavno pravo.
Željko Komšić je nakon pobjede cinično i inatski s dozom naslade poručio Hrvatima: "Ja sam vaš predsjednik, birali vi mene ili ne." Izabran sam, veli on, po Ustavu. A stvar i jest u tome što je on oktroiran, izabran suprotno smislu i duhu Ustava (dodatak IV. Daytonskog sporazuma) i suprotno eksplicitnoj odluci i tumačenju Ustavnog suda BiH.

Njegov je izbor, stoga, prvenstveno nasilje nad ustavnom konstitucijom države, ali još gore, on predstavlja akt političkog nasilja nad cijelim jednim narodom i akt negacije njegove konstitutivnosti.

Više od osamdeset posto hrvatskih birača dalo je svoj glas Draganu Čoviću, koji je u cijeloj ovoj priči nebitan, dok to biračko tijelo nije praktički dalo ni jedan glas izabranom kandidatu koji bi trebao biti njihov predstavnik, a koji je izabran voljom onog drugog, većinskog naroda u Federaciji.

Ovakav rezultat nije nimalo slučajan niti je Željko Komšić važan Bošnjacima. Ta njegova je stranka dobila svega devet posto glasova.

Posrijedi je očito bila visoka organizacija cjelokupne bošnjačke politike usmjerene na drsku dominaciju i na negiranje nacionalnih prava Hrvata, čija je pozicija sada puno gora nego, primjerice, srpske manjine u Hrvatskoj. Komšić, koji cijelu hrvatsku zajednicu naziva zločinačkom i profašističkom, za njih je očito izbor po vlastitoj mjeri.

Stranke okupljene u Hrvatskom narodnom saboru su pomalo zatečene, iako je sve ovo bilo lako predvidivo. Sada razmatraju strategiju što učiniti dalje, očekujući reakcije Hrvatske i tzv. međunarodne zajednice.

A što se može učiniti? Pred njima je nekoliko solucija. Prva je priznati izbore takve kakvi jesu i poslužiti kao smokvin list jednom nedemokratskom i nezakonitom procesu.

Druga je bojkotirati institucije vlasti na svim razinama dok se god ne promijeni izborni zakon i po novom izbornom zakonu, koji će biti u skladu sa spomenutom odlukom Ustavnog suda, ne održe novi izbori za Predsjedništvo i Dom naroda Federacije.

Treća je solucija ultimativni zahtjev za promjenom Ustava i dosljednom federalizacijom države u kojoj će sva tri naroda imati svoje federalne jedinice.

A ona četvrta podrazumijeva katalonski scenarij, koji će se nametnuti kao jedino logično rješenje ako svi prethodni scenariji propadnu.

Razočarani Dragan Čović već najavljuje veliku krizu, a Mario Karamatić, izaslanik u Domu naroda Skupštine BiH, spominje brakorazvodnu parnicu!?

Josip Jović/Slobodna Dalmacija