Još jedan stečaj u HNŽ-u?

štrajk, šume herceg bosne, ŠUME, šume herceg bosne, sadnja, Kupres, sječa šume, ŠUME, šume herceg bosne, Konjic, Hercegbosanske šume, ŠUME, šume herceg bosne, stečaj, ŠUME, sječa šume, uprava, Hercegbosanske šume

Kako je u nekoliko navrata pisao Dnevni list o problemima gospodarenja šumama i šumskim zemljištem na području HNŽ/K-a, nepostojanju propisa iz oblasti šumarstva kako na razini Federacije BiH tako i na razini Hercegovačko-neretvanske, problemima financiranja i poslovanja JP"Šume Hercegovačko- neretvanske" d.o.o. Mostar te neisplate plaća i doprinosa radnicima poduzeća (dvije plaće i osam mjeseci doprinosa), saznajemo da se priprema stečaj navedenog društva.

Stigle presude

Naime, presudama Županijskog suda u Mostaru JP"Šume Hercegovačko-neretvanske" d.o.o. Mostar dužno je solidarno sa Vladom HNŽ-a isplatiti preko milijun konvertibilnih maraka za čuvare šuma u razdoblju između 2007.g. do 2010.g. poduzećima Šumarstvo „Srednje neretvansko"Mostar" d.d. i Šumarstvo „Prenj" d.d. Konjic.

Kako nije bila na vrijeme, od strane Vlade i resornog ministarstva HNŽ-a, ustrojena Uprava za šumarstvo, poduzeća su ustala tužbom u kojoj su naveli da su oni čuvali šumu i šumsko zemljište u razdoblju 2007-2010.godine. Njihove navode su sudovi prihvatili.

Kako saznajemo, JP"Šume Hercegovačko-neretvanske" d.o.o. Mostar u ovom trenutku već ima blokirane račune s višemjesečnim dugovanjima prema vlastitim radnicima, a Vlada HNŽ-a kao i Skupština HNŽ/K nisu poduzeli ništa konkretno da navedeno društvo u proteklom vremenu profunkcionira. Po svemu sudeći, nakon takvog ishoda najvvjerovatniji ishod je stečaj za JP „Šume Hercegovačko-neretvanske".

Radnici upozoravali

Podsjećamo, radnici ovog poduzeća već duže vrijeme upozoravaju na loše stanje u ovom poduzeću. Tvrde da su o stanju u JP"Šume Hercegovačko-neretvanske „d.o.o. Mostar redovito informirali predstavnike vlasti i tijela upravljanja tvrtkom, ali da nikakvog jasnog odgovora od nadležnih nisu dobili. Oni su u više navrata tražili rješavanje problema od premijera Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega i nadležnog ministra Donke. Uz isplate plaća zaposlenih u društvu, od vlasti i Uprave radnici su tražili i iznalaženje trajnog i održivog funkcioniranja društva.

Kako se sada čini, šume i šumsko zemljište u HNŽ-u , kao jedini primjer u Federaciji BiH, ponovno ostaju bez državnog i javnog nadzora nad gospodarenjem i čuvanjem šuma. Svakako, navedene presude idu u korist privatnim poduzećima i fizičkim osobama koje već godina mešetare i bez valjane pravne osnove sijeku i uništavaju šumsko dobro.

Dnevni list