JOŠ JEDAN RATNI ZLOČIN BEZ KAZNE Obljetnica zločina u selu Trusina

ratni zločin, Trusina, Trusina, ratni zločin, Armija BiH, Rasema Handanović, ratni zločin, Trusina, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločinac, ratni zločin, ratni zločini, Trusina, zločin u Trusini, obljetnica, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, ratni zločini, ratni zločin, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini
Ako ništa, barem u posjetu i spomen na minula vremena i svoje bližnje.

Kuće su i danas porušene, vrijeme i prilike su se promijenili te sve veći broj obitelji želi obnoviti i svoje obiteljske kuće. Dvije su kuće obnovljene donacijom općine Konjic i u jednoj od tih kuća živi jedina Hrvatica u Trusini. Bošnjaka je bilo puno manje u selu a iza rata su napravili 30-ak novih kuća u kojima sada žive.

Međutim, tek je 13. studenog 2004. bio prijenos posmrtnih ostataka iz groblja u Ljutom Docu. Ovaj put su na groblje prenesena tijela devetero poginulih 16. travnja 1993. godine. Neki su poginuli već ranije odvezeni na neka druga groblja, gdje su im se obitelji nastanile. Još je ostala želja da se svi ubijeni prenesu na groblje u Trusini.
Priča o Trusini se nastavlja dvodnevnim zarobljeništvom i progonstvom preživjelih, pljačkanjem njihove imovine i potom paljenjem kuća te upornim traženjem rodbine da se tijela njihovih najmilijih barem ljudski i kršćanski pokopaju. Nakon punih 570 dana iscrpljujućih i mučnih pregovaranja s predstavnicima muslimanske vlasti došlo je napokon do razmjene i pokopa poginulih u Ljutom Docu kod Mostara, 14. studenog 1994. godine.
Ovaj zločin nije doživio medijsko pokriće. Tek krajem 2009. godine ovaj zločin u Trusini našao je svoje mjesto među predmetima Suda BiH, ali bez konkretne i jasne optužnice o zapovijednoj odgovornosti najvišeg bošnjačkog političkog i vojnog vrha Armije BiH. Suđenje je još uvijek u tijeku.
Ukupno je stradalo 18 civila i 4 vojnika HVO-a. Ostali preživjeli, njih oko 150, bili su zarobljeni i smješteni u jednoj kući, gdje su prenoćili te su nakon dva dana razmijenjeni.

Podsjećamo, stravično stradanje Hrvata dogodilo se u konjičkom selu Trusina 16. travnja 1993. Postrojbe Armije BiH potpomognute Bošnjacima iz okolnih sela ušle su u selo i mučki pobile 22 Hrvata. Bili su to uglavnom civili, među kojima i nekoliko žena, te vojnici koji su se predali, jer su im obitelji bile zarobljene i ucijenjene od vojnika Armije BiH. Rečeno im je kako će im pobiti najbliže ako se ne predaju, što je jedan dio njih i učinio. Potom su ih streljali pred očima žena i djece koji su preživjeli taj zločin.
Vijence će polagati izaslanstva od najnižeg do najvišeg državnog nivoa vlasti, te ostala izaslanstva.11:00 sati : misa za sve žrtve sela Trusine,na mjesnom groblju u Trusini.10:30 sati : polaganje vijenaca i opijelo za pokojne kod spomen obilježja u Trusini.

Kao i posljednjih 11 godina za Hrvate Konjica i ovoga 16. travnja slijedi žalosna obljetnica. Naime, tog dana, sve od 2004. godine, obilježava se godišnjica stradanja nedužnih žitelja sela Trusina. Obitelji stradalih obilježit će taj dan kao sjećanje na ovaj tragičan događaj i odati počasti nedužnim žrtvama koji su taj dan izgubili svoje živote. Polaganje vijenaca, te opijelo za pokojne i sveta misa za žrtve slavit će se 16. 04. 2015. u selu Trusina.

Ivana Nikolić/Croportal.ba