Još dva dana će trajati polarni val iz Sibira, u ožujku se situacija drastično mijenja

val hladnoće, europa, vremenska prognoza, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima
... iznosila je -20 stupnjeva. U ovom trenutku (9 sati, nap.a.), najniža temperatura u našoj zemlji izmjerena je u Livnu, i trenutno iznosi -15 stupnjeva. U Sarajevu je trenutno -11, a, jutros u sedam sati bilo je -12 stupnjeva.

To je na početku razgovora za Avaz.ba kazao Ibrahim Hadžismajlović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Minusi i u Mostaru

On je dodao da je u Bihaću jutros izmjereno -9 stupnjeva, a posebno nas je zanimala Hercegovina, gdje su u ovo doba godine rijetko zabilježeni minusi.

- U sedam sati u Mostaru je izmjereno -5, a trenutno su -4 stupnja. Očekujemo da će se temperatura polako podići i da već oko podne izađe iz minusa. I sutra će u Hercegovini biti slično vrijeme, kao i u četvrtak. Već u petak i tijekom vikenda trebalo bi biti toplije - kaže Hadžismajlović.

Prema prognozama, najveći minus očekuje se u noći s utorka na srijedu. Tada se očekuju temperature ispod 20 stupnjeva. Polarni val iz Sibira trebao bi trajati do četvrtka, kada se očekuje njegovo slabljenje.

- U petak se očekuje ledena kiša koja može biti malo nezgodna u dodiru s tlom. Sreća je pa to može trajati samo jedan dan. Vikend će biti osjetno topliji, možda u manjem minusu, ali ne ovakvom kao proteklih dana, te kako će biti večeras i sutra - kaže Hadžismajlović.

Toplije u ožujku

On je kazao da građani Bosne i Hercegovine još malo trebaju biti strpljivi što se vremena tiče, jer će već sredinom ožujka biti toplije.

- U prvom vikendu ožujka zadržat će se i dalje oblačno vrijeme s kišom, a u Bosni je na većim nadmorskim visinama moguć snijeg. Prema trenutnim sinoptičkim kartama, u našoj zemlji se naredni tjedan očekuje oblačno vrijeme s kišom. Više padalina prognozira se u utorak, 6. ožujka. Temperature zraka početkom tjedna kretat će se od 4 do 10, a pred kraj tjedna između 7 i 14 stupnjeva - kazao je Hadžismajlović.