Jerko sit, a radnici Lijanovića u "Laktašima" gladuju

Oko četrdeset radnika ovog poduzeća, koji u strahu od otkaza nisu željeli da im se navodi ime, kažu da su do sada bezbroj puta bili prevareni lažnim obećanjima rukovoditelja i vlasnika ovog poduzeća, koji su im mjesecima obećavali da će im isplatiti zaostale plaće i uplatiti doprinose.

- Mi smo najviše ogorčeni na činjenicu da se vlasnik i direktor ovog poduzeća, Jerko Ivanković-Lijanović i Milorad Bahilj, nalaze na ministarskim funkcijama u FBiH, oni su predstavnici vlasti, žive luksuznim životom, a mi, koji radimo u njihovoj firmi, nemamo što jesti - kaže za Glas Srpske jedan od radnika.

On dodaje da su radnici razočarani time što vlasnici ovog poduzeća, kao ministri, kreiraju zakone, koje već godinama sami krše, ne poštujući osnovna prava radnika.

- Ono što je prevršilo svaku mjeru, bio je prijedlog rukovoditelja ove firme da se mi, koji smo prijavljeni, dobrovoljno odjavimo iz poduzeća i da nam taj dio novca, kojim su trebali biti uplaćivani doprinosi državi, ubuduće daju mimo banke. Neki radnici su pristali na to, ali od tada do sada nismo dobili ni osnovnu plaću, a kamoli taj dio - kaže jedan od ogorčenih radnika.

Radnici tvrde i da vlasnik tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega Jerko Ivanković-Lijanović, koji obavlja funkciju federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i direktor Milorad Bahilj, aktualni ministar trgovine u FBiH, od kada su osnovali podružnicu preduzeća u Laktašima, ni za jednog radnika, kojem su dali otkaz, nisu isplatili otpremnine.

- Uspijevali su to izbjeći, tako što su svake dvije godine, taman koliko je bilo potrebno da radnici ostvare pravo na otpremninu, mijenjali naziv ovog poduzeća, te su na taj način uspješno izbjegavali obveze prema radnicima - kaže jedan od štrajkača.

Ova podružnica u Laktašima je, kako priča, od osnivanja 2004. godine do sada četiri puta mijenjala naziv. Prvo se zvala "MI-MO", zatim "Farmer", poslije dvije godine, ista firma je preregistrovana pod imenom "Farko", a sada se ova podružnica fabrike "Lijanovići" zove ZDI "Produkt". Za sve vrijeme tvornica je obavljala istu djelatnost.

Kako su jučer za Glas Srpske rekli radnici, koji od štrajka neće odustati sve dok im se ne isplate bar tri zaostale plaće, umjesto obraćanja rukovodstva, poručeno im je da će dobiti otkaze ukoliko nastave tražiti svoja prava.

Rukovoditeljica tvornice ZDI "Produkt Lijanovići" u Laktašima Danijela Bahilj rekla je da nije ovlaštena davati izjave za medije. Vlasnici tvornice u Širokom Brijegu jučer nisu odgovorili na pitanja novinara.

Radnik sa najdužim radnim stažom, Srećko Mijatović, koji u ovoj podružnici radi već osam godina, od nedjelje uvečer spava ispred firme, štrajkajući glađu, na što se, kako kaže, nisu ni osvrnuli njegovi poslodavci, koji su mu samo rekli da mu neće isplatiti tri zaostale plaće, koliko je tražio da bi prestao štrajkati glađu.

- Doprinosi mi nisu uplaćivani više od dvije godine, radim bez ikakvih primanja više od dva mjeseca, a i prije dva mjeseca mi je uplaćeno pola plaće, od koje se ne može ni preživjeti - kaže Mijatović, koji od kuće do posla ide pješke dva i pol sata, jer nema novca za prijevoz.

(glas srpske)