Jedna si jedina: U Kaknju grade benzinsku crpku pred župnom Crkvom

...benzinske crpke pred vratima župne crkve. „Vjernici ove župe su ogorčeni ovim postupkom.

U razgovoru članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća s čuđenjem me pitaju, je li moguće da se gradi benzinska crpka pred samom crkvom, a da nas nitko ništa ne pita i ne obavijesti", piše župnik Marijanović ističući da se ovaj objekt ne bi smio uklapati u urbanistički plan „jer svakodnevno ometa vjernike u obavljanju njihove vjerske službe i njihove najveće svetinje, što je nedopustivo u demokratskoj zemlji Bosni i Hercegovini".

Župnik Marijanović nadalje piše kako mu nije mi poznato, postoje li sve dozvole za izgradnju takvog objekta na samom pragu crkve te pita, tko je mogao dozvoliti da na taj način povrijedi jednom narodu ono što mu je najsvetije i je li upravo to bio i cilj?
„Smatramo bahatim ponašanje da ni investitor ni gradske vlasti nisu osjetile potrebu pitati za dozvolu ili obavijestiti katoličku zajednicu u ovom gradu o gradnji jednog tako frekventnog i bučnog objekta u neposrednoj blizini crkve.
Cijenimo pokušaj otvorenja novih radnih mjesta u našem gradu, ali postavljanje benzinske crpke na samom ulazu u katoličku crkvu doživljavamo kao najgrublji nasrtaj i poniženje naših svetinja što može imati za cilj raseljenje i ovo malo vjernika Hrvata koji žive u Kaknju", stoji u pismu župnika Marijanovića koji moli načelnika Jašarspahića da obustavi „ovo urbano i sakralno nasilje koje ne koristi građanima Kaknja, a vjernicima katolicima i ne samo njima, nanosi neprocjenjivu štetu i nepravdu". Na kraju pisma podsjeća da se benzinska crpka, ako je tom gradu još jedna potrebna, mogla izgraditi samo 500 metara naprijed u Zgošći ili 300 prije župne crkve.
Svoje pismo, u kojem izražava nadu da će načelnik Jašarspahić pokazati da su gradu potrebnije duhovne vrijednosti i prava jednog naroda nego građevinski lobi te ga pozdravlja u ime uvrijeđene i ponižene katoličke zajednice u Kaknju, župnik Marijanović je dostavio:

Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom, Apostolskoj nuncijaturi u BiH, Visokom predstavniku g.Valentinu Inzku, predsjedatelju Predsjedništva BiH iz reda  g. Željku Komšiću i Živku Budimiru.

(kta/hercegovina.info)