Jedini način da BiH preživi je povratak ustavnom poretku

BIH, Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Željko Komšić političar, Milorad Dodik političar iz RS-a, predsjedništvo bih, lažne prijetnje, prijetnja smrću, prijetnje, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska
Kako je obrazložio, sve što su stranci do sada nametnuli u BiH ne može izdržati test vremena jer je svako nametanje samo sila. Ocijenio je da je odmah nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma krenuo atak na prava RS-a da bi ju se uništilo i da se od nje, u prvoj fazi, napravi praznu ljušturu, a potom i besmislenu zajednicu.

"Ne treba vjerovati onima koji na međunarodnom planu kažu da poštuju Daytonski sporazum jer, da je tako, ne bi ga urušili do te mjere da je danas na sceni pravno-politička situacija koja se potpuno razlikuje od onog što je napisano u Ustavu, a što će biti problem BiH u budućnosti", navodi Dodik koji je najavio i da će, odmah po ulasku u Predsjedništvo BiH, tražiti da se donese odluku o podnošenju tužbi pred međunarodnim i domaćim sudovima protiv visokih predstavnika koji su kršili međunarodno pravo.
Dodik je, naime, ponovio, da su brojni visoki međunarodni dužnosnici u BiH ulagali mnogo napora da discipliniraju političare u BiH, prije svega one u RS-u, i da su njihovi postupci ponekad bili brutalni. Stoga BiH, kako je naveo, nema šansi sve dok najveći dio vlasti kreiraju stranci i kao takva ne može uspjeti, kao što ni pokušaji njene centralizacije nisu niti će ništa dobro donijeti, ni narodu, ni BiH. "Zato mislim da je upravo ovo trenutak kada ljudi moraju razumjeti o čemu se radi, birati konzistentne vlasti i ne podržati one koji su za centralizaciju BiH i koji svoje podaništvo, poput predstavnika Saveza za promjene, pokušavaju predstaviti kao vrlinu", istakao je Dodik te ukazao da se BiH mora vratiti svom ustavnom poretku.

Dnevni list