Jedina dimnjačarka u BiH: Svojim primjerom pokazujem da žene mogu biti ravnopravne sa muškarcima

dimnjačarka, BIH

Dajana Đurić iz Brčkog jedina je žena koja se bavi dimnjačarskim poslom u Bosni i Hercegovini. Završila je dimnjačarski zanat, ali i Ekologiju na Sveučilištu u Banja Luci.

Od šeste godine ide očevim stopama i uživa u poslu kojim se bavi. Njene igračke nisu bile lutke, kako to obično biva kod djevojčica, nego četke za čišćenje dimnjaka. Prvi dimnjak na visokom brčanskom krovu, Dajana je očistila sa samo deset godina.

Ova mlada žena radnim danima je zaposlena u Vladi Brčko Distrikta. Referentica je za pitanja Roma.

Vikendom, sa ocem Jadrankom, Dajana čisti dimnjake u svom gradu. Ustaje u šest sati, od sedam kreće na posao i, kaže, radi dok god se vidi.

“Ovo je moja prva ljubav i ja živim za osmijeh svojih mušterija i prijatelja, koji se ponose kada me vide u dimnjačarskoj uniformi. Mislim da svojim primjerom pokazujem da žene mogu biti ravnopravne sa muškarcima i to mi je, zapravo, i bio cilj”, kaže Dajana.

Od svoje obitelji, iako većina članova nije obrazovana, oduvijek je imala ono najvažnije – najveću ljubav i bezuslovnu podršku.

“Ponosna sam na to što sam pripadnica romske nacionalnosti, što se ne stidim svog podrijetla. Jako se trudim i želim da pokažem Romima koliko je obrazovanje bitno, da im svojim primjerom pokažem da posla – ima”, kaže Dajana.

Godine 2018. među 150 nominovanih za osobu godine i osvajanje prestižne nagrade “Večernjakov pečat”, u kategoriji “Pothvat”, našla se i Dajana. Njene riječi ostavljaju pečat, kakav je i sama dobila prošle godine.

“Dimnjačarstvo jeste prljav posao, ali voda sve opere. Ja ne radim za dimnjačarstvo, ja za ovo živim”, ističe Dajana, prenosi BHRT.