Jedan graničar čuva 30 kilometara granice BiH!

Granična policija BiH

... protiv kriminala, prva linija, odnosno Granična policiji BiH već godinama kuburi s nedostatkom više od 500 policajaca. Trenutno je jedan graničar zadužen za čuvanje čak 30 kilometara granice!

Stalni manjak

Ovi podaci itekako su poznati predsjedavajućem Zvizdiću, ali i ministru Mektiću. Zvizdiću pogotovo, jer, kako su mediji pisali prije dva mjeseca, on je bio direktno umiješan u namještanje natječaja za prijem graničara, što se, prema navodima medija, odvijalo u njegovom uredu.

Logika nalaže da granični policajci moraju imati reference jednog supermena kako bi adekvatno odgovorili zadacima i razbili lance kriminala, tranzitne rute opojnih droga, krijumčarenja ljudi i ostalih nezakonitosti koje kriminalci pokušavaju realizirati kroz našu zemlju.

Iz Granične policije BiH kažu da već duže vrijeme ne mogu odgovoriti na postavljene zadaće i izazove, jer nemaju dovoljno ljudi, te da je uistinu nužno kadrovsko popunjavanje. Direktor Zoran Galić kaže za Dnevni avaz da, prema važećem pravilniku, Graničnoj policiji nedostaje 526 policijskih službenika.

- Zbog umiovljenja službenika manjak se povećava iz mjeseca u mjesec. Uskoro će početi školovanje VIII i VIII-1 klase kadeta, tako da će Granična policija BiH u budućnosti biti bogatija za 170 policajaca i 70 mlađih inspektora.

Također, bit će objavljen i javni oglas za prijem 100 službenika u činu policajca, čime će djelimično biti riješen problem kadrovskog manjka u Graničnoj policiji BiH - kaže Galić.

U ovako otežanim uvjetima do izražaja dolazi organiziranje rada te se službenici preraspoređuju na dijelove granice gdje se ukaže potreba. Usprkos odobrenju za raspisivanje natječaja za prijem novih službenika, sam proces obuke kandidata traje cijelu godinu.

U međuvremenu, zaposleni ispunjavaju uvjete za mirovinu i izlaze iz službe. Prema toj računici, novi graničari uopće se ne zapošljavaju iako ih nedostaje 526, nego se raspisivanjem natječaja popunjavaju ona radna mjesta s kojih su se službenici umirovili.

Značajni rezultati

Koliko je granica jedne države značajna, govore podaci iz prošle godine. Usprkos deficitu, graničari su ipak postigli zavidne rezultate. Naime, državnu granicu u prošloj godini prošlo je 46.285.120 osoba, što je za deset posto više nego godinu ranije.

Granična policija BiH nije dozvolila da u BiH uđu 2.243 stranca iz 78 zemalja, a s državne granice vraćeno je 6.885 transportnih vozila. Također, evidentirano je 3.285 nelegalnih prelazaka ili pokušaja prelaska državne granice, a za 1.451 osobom nadležni organi su raspisali potjernice ili je bila riječ o sigurnosno interesantnim osobama.

Što je sve urađeno u 2016. godini - 477 osoba koje su potraživale bh. pravosudne institucije uhićeno - 104 osobe s Interpolovih tjeralica uhićene - 1.433 sporna dokumenta otkrivena - 360.000 KM vrijednost oduzetih cigareta - 117.000 KM vrijednost oduzetog duhana.