Je li realna izgradnja novih 145 km autoputa za 4 godine?

autocesta
Najava vršitelja dužnosti direktora Autocesta Federacije BiH Adnana Terzića da će se do 2021. izgraditi 145 km autoputa na Koridoru Vc je lijepa želja, ali je li realna? Za takvo nešto potreban je novac.

800 milijuna eura je u opticaju od kreditora, ali oni traže povećanje akciza na naftu i naftne derivate kao jamac, ali i urednu dokumentaciju, što može biti i ključan problem za novac, javlja N1.

BiH je do sada izgradila nešto više od 143 km autoputa na koridoru koji prolazi kroz našu zemlju, od mogućih 337. U Autocestama FBiH najavljuje užurbanu gradnju u naredne 4 godine.

Adnan Terzić, koji je na čelu ovog poduzeća, kaže da je 80 posto projekata već dogovoreno. Novac, 860 milijuna eura od EIB-A i EBRD-a i drugih fondova. Koliko će se graditi ove godine?

"Znamo sigurno da ćemo sigurno završiti na sjeveru 10 km Svilaj-Odžak, s obzirom da smo osigurali svoj novac dok u kolovozu ne stigne EBRD-ov", istaknuo je Adnan Terzić, v.d direktor JP Autoceste FBiH.

Taj novac će stići, samo ako se usvoji Zakon o akcizama, što je uvjet EBRD-a. Državni ministar prometa i komunikacija kaže da je poražavajući podatak da se godišnje gradi manje od 10 km autoputa. Poručuje kako su državnom ministarstvu vezane ruke.

"U mom uredu je bilo 8 potencijalnih investitora u proteklih 8 mjeseci. Njih četvoro su bili spremni odmah krenuti s nastavkom gradnje Koridora Vc. Međutim, ja kao državni ministar nemam mogućnost raspisivanja međunarodnog natječaja. Kolege s entitetske razine imaju u rukama mogućnost to uraditi", naveo je Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

Kod Sarajeva se završava dionica izgrađenog dijela Koridora Vc kroz BiH. U JP Autoceste FBiH kažu da će se u naredne 4 godine nastaviti gradnja prema Mostaru. Ono što može biti sporno jeste dokumentacija i to je ono što traže da se riješi u EBRD-u i EIB-u, kako bi BiH, odnosno poduzeća Autoceste u BiH, povukli tranšu od 800 milijuna eura

Profesor na prometnom fakultetu Osman Lindov, mišljenja je da je zbog propusta u prikupljanju dokumentacije, dolazilo u prošlosti do zastoja u izgradnji Koridora.

"Mislim da ćemo mi imati daleko više problema sa spremnošću dokumentacije koju ćemo moći implementirati, odnosno da provedemo sve te silne nabavke i nat ječaje,jer svjesni smo što nam se u proteklom razdoblju događalo, jer su nam mnogi natječaji iz inih razloga padali", kazao je Osman Lindov, stručnjak za promet, donosi N1.

Jedan takav, iz 2015, propao je zbog izbora najboljeg ponuđača za izgradnju dionice Počitelj-Bijača. Naime, tim istražitelja Europske investicijske banke utvrdio je da je došlo do propusta, jer tvrtka Hering, koja je imala najbolju ponudu za dva Lota, nije ušla među najbolje ponude iako je od nekih ponuđača imala ponudu jeftiniju skoro 20 milijuna. Nakon intervencije iz EIB-a, natječaj je poništen.

"Onda smo se dogovorili s dužnosnicima EIB-a da uprava i nadzorni odbor, potvrdio je našu odluku, poništimo ta dva lota i da idemo na raspisivanje natječaja po skraćenoj proceduri", rekao je Terzić.

A to nam uzima još vremena. Kako kaže Terzić, sigurno do kolovoza. Koridor Vc počeo je da se gradi prije 13 godina, što govori da se godišnje gradilo manje od 10 km autoputa. Novih 145 najavljenih kilometara za 4 godine lijepo zvuči, ali obećanja ne grade puteve, već radnici na gradilištima kojih ovih dana nema.