Je li RAK regulatorno tijelo ili političko tijelo koje štiti sarajevsku političku propagandu?

priopćenje za javnost, Regulatorna agencija, Federalnoj TV, HRS, HRS

Još početkom godine HRS je prijavio Regulatornoj agenciji Federalnu tv zbog kršenja cijelog niza zakona slijedom političke propagande koja se provlači kroz informativni program. Iako za to postoji zakonski obvezna, RAK niti nakon više usmenih i pismenih upita nije dao povratnu informaciju o ishodu prijave. U međuvremenu, sa jesenskom TV shemom na Federalnoj TV ponovno je krenuo i propagandni politički program.

Podsjećamo, 17.01.2019. HRS je prijavio Regulatornoj agenciji za komunikacije Federalnu TV zbog priloga emitiranih u emisiji „Mreža“ od 14.01.2019. U emisiji je prikazan sadržaj s kojim su Hrvati i Srbi optuženi i, od strane autora i urednika, osuđeni za sve loše što se događa u BiH. Nakon odgledane emisije, kod gledatelja koji ima površne informacije o povijesti i odnosima u BiH stvara se dojam kako su Srbi separatistička krvoločna stvorenja, a Hrvati izdajnici koji ne prežu od protjerivanja i ubijanja svog naroda samo da ostvare svoje političke vizije o entitetu. Iznošenje tvrdnji i arbitrarnih stavova pod činjenice, otvoreno i pristrano stavljanje na stranu bošnjačke politike od strane novinara, znači kršenje cijelog niza zakona (Zakon o RTV sustavu, Zakon o komunikacijama, Kodeks za tisak, itd.) zbog čega smo prijavili Federalnu TV RAK-u. Ukoliko se radilo o uredničkom komentaru, zakonska je obveza bila to jasno naznačiti na ekranu, što nikada nije slučaj.

RAK kao regulatorno tijelo bilo je obvezno u zakonskom roku ne samo očitovati se po našoj prijavi, nego i objaviti ishod postupka kojeg su pokrenuli po ovoj prijavi. Budući da se emisija „Mreža“ vratila na tv ekrane, te budući da je FTV kroz cijeli svoj informativni program nastavlja svakodnevno širiti pristranu političku propagandu, ponovno smo poslali upit RAK-u, na što ponovno nismo dobili nikakav odgovor, iako su, ponavljamo, zakonski obvezni odgovoriti na svaku prijavu i upit.

S toga s pravom postavljamo pitanje je li RAK regulatorno tijelo ili političko tijelo? Je li RAK tijelo koje mora biti nepristrano i poštovati zakon ili regulator samo kada treba uzimati i trošiti proračunski novac? Znajući kako Federalna TV svakodnevno inzistira na političkoj propagandi protiv Hrvata, pitamo se imaju li Zoran Tomić i Nino Ćorić, profesionalni Hrvati u Nadzornom odboru ijednu drugu ulogu osim primanja novčanih naknada?

Kako bi zadovoljili sve pravne predradnje, prije tužbe protiv RAK-a, HRS je uputio dopis ministarstvu prometa i komunikacija BiH, sa popratnom dokumentacijom, tražeći da ministarstvo kao nadležni organ iskoristi svoje ovlasti i zatraži od RAK-a izvješće po našoj prijavi i ispita zašto je ovoj Agenciji potrebno 9 mjeseci za postupak ispitivanja po prijavi, stoji u priopćenju Hrvatske republikanske stranke.