Je li pronađena masovna grobnica bugojanskih Hrvata?

masovna grobnica, prijedor, rudnik Tomašica, ekshumirano 231 tijelo, kamenolom Rudnica, masovna grobnica, metodom analize DNK, EULEX, Sotin, masovna grobnica, ratni zločin, Sotin, ratni zločini, suđenje, bugojanski Hrvati, Stradanje Hrvata u BiH, stradanje hrvata, prema nalogu Tužiteljstva BiH, Bugojno,  lažne dojave, masovne grobnice, ratni zločini
Današnja kolumna glavnog urednika Večernjeg lista u BiH Joze Pavkovića donosi ekskluzivne informacije o stradanjima Hrvata u Bugojnu. Pavković piše o pokajniku koji je nakon 22 godine šutnje progovorio o zločinima nad Hrvatima. Čak je posjetio mjesto na kojemu su, prema tvrdnjama svjedoka, zakopani ubijeni bugojanski Hrvati.

- Tu su - rekao je tajni svjedok osobama koje je doveo do lokacije gdje su zakopani ubijeni bugojanski Hrvati. Osim ovoga, svjedok je otkrio tko je vozio kamion natovaren leševima, tko je bagerom kopao rov, tko je upozoravao očevice na zavjet šutnje.

- Radi sigurnosti svjedoka, otkrit ću tek kako mu je savjest proradila kada je shvatio da su ga na cjedilu ostavile lokalne bošnjačke vlasti - navodi se u kolumni. Inače, Bugojno je općina u kojoj se dogodio veliki zločin nad Hrvatima.

Od prijeratnih 47 000 stanovnika, njih 16 000 su bili Hrvati. Znači, oko 35 posto. Danas u Bugojnu živi oko 800 Hrvata. Čak 2550 obiteljskih kuća Hrvata je opljačkano i uništeno.

I što sada?

Sada je na potezu Tužiteljstvo BiH. Navode koje je iznio glavni urednik Večernjeg lista u svojoj kolumni svakako treba istražiti. I ne samo masovnu grobnicu bugojanskih Hrvata nego i ulogu ljudi kao što su Dževad Mlaćo. U Mlaćinom ratnom dnevniku piše "Službeno - ne smijemo imati civilnih zarobljenika. Tajno - ekstremni dio zarobljenih vojnika da se likvidira". Mlaćo je napisao kako "HVO treba uništiti i s njima nema nikakvih pregovora osim razmjene poginulih". Pavković kaže kako će se idućih dana definitivno potvrditi radi li se o masovnoj grobnici ili samo još jednoj manipulaciji.

- Ako ste već u ratnom dnevniku napisali da se s Hrvatima jedino može pregovarati o razmjeni mrtvih, zašto sada 22 godine poslije ne želite otkriti lokaciju gdje su nestali Bugojanci? Ili vas možda muči nešto više od same informacije - pita Pavković na kraju današnje kolumne.

VL