Je li Mudrinić dobio političku zaštitu platformaša (SDP-HSP) za obustavu istraga u HT-u Mostar

ivica mudrinić, HT MOSTAR, platformaši
Ono što je manje poznato jeste činjenica da inspektori ove federalne institucije već tri mjeseca izuzimaju dokumentaciju i za koju se osnovano sumnja da je u vezi s višegodišnjim nezakonitim poslovanjem ove kompanije.

Glasnogovornik "HT Mostar" Vanja Gavran rekao je za medije da su financijski policajci razgovarali s v.d. direktora Stipom Prlićem koji je bio smijenjen i na tu funkciju nedavno ga je ponovo imenovao Nadzorni odbor.

Financijska policija FBiH nakon provjere dokumentacije, koju je iz "HT Mostar" izuzela u lipnju, navodno je došla do spoznaja o kriminalu, korupciji i novčanim makinacijama u toj firmi u razdoblju od 2007. do 2010. godine, pa je direktoru tog poduzeća dostavila zahtjev za dodatnu dokumentaciju.

Riječ je o 56 dodatnih dokumenata među kojima su i ugovori s marketinškim tvrtkama putem kojih su iz "HT Mostar" nestali milijuni maraka i to u prvom mandatu Stipe Prlića na čelu HT-a.

Navodno, "HT Mostar" je 2008. godine, u vrijeme kada je ova tvrtka doživjela potpuni poslovni fijasko, na marketing potrošio oko 16 milijuna KM, ali to nikad nije odobrio Nadzorni odbor.

Revizori su istakli da je "HT Mostar", preko marketinške agencije iz Zagreba "Digitel" i drugih tvrtki iz Sarajeva, za marketinške usluge u 2008. godini najprije odobrio oko osam milijuna KM, a onda je taj iznos navodno udvostručen potpisima direktora Stipe Prlića.

Smijenjeni predsjednik NO "HT Mostar" Žarko Pušić kaže da je Financijska policija ubrzala tu istragu i da će on, ako bude pozvan da svjedoči, tome dati pravi doprinos.

Tzv. Vlada Federacije BiH dala je prethodnu suglasnost za razrješenje Vilima Primorca, koji je bio dužnosnik HDZ-a BiH, i imenovanju Prlića kojega je nominirao SDP BiH Zlatka Lagumdžije. Objašnjavajući svoju odluku u posebnom priopćenju povodom glasovaanja o promjeni na čelu HT Mostara, naveo kako su „odluke koje HT Zagreb donosi rezultat strateškog sporazuma i obveza koje svaka strana sporazuma ima jedna prema drugoj".

Međutim, upućeni kažu da je Mudrinić prihvatio zahtjev Lagumdžijinog SDP-a da bi na ključna mjesta HT Mostar postavili svoje ljude isključivo s ciljem da prikrije milijunsku pljačku koja je predmet istrage, kao i moguću reviziju kriminalno provedene privatizacije u Eronetu (sadašnjem HT Mostar).

"Strateški sporazum s obvezama" kako su naveli u svom priopćenju iz Zagreba, trebao bi po sumnjama bivših članova NO rezultirati, da svi akteri ove kriminalne afere dobiju političku zaštitu SDP-a i HSP-a u novoj vlasti. Inače, novi član uprave i ključni čovjek za sve Mudrinićeve transakcije je izvjesni Davor Darabos, čije ime se spominje u istrazi u ovoj aferi već sasvim otvoreno, u privatnim kontaktima najavljuje moguće prekidanje istrage finacijske policije i zataškavanja cijelog slučaja, dok naše informacije govore da se pored SIPA-e, u cijeli slučaj uključila međunarodna zajednica i OHR.

Vijesti.ba