Jajce: Kome smeta zastava hrvatskog naroda?

Jajce, zastava, Hrvati u BIH
...Jajca, organizator proslave, udruga „13. rujan" Jajce, do tad mobilne jarbole sa zastavama pričvrstio je na podlogu platoa u središtu grada na spomen obilježju poginulim braniteljima Domovinskog rata, tri jarbola na kojima su istaknute tri zastave: zastava Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj živimo, zastava Europske Unije, zajednice kojoj stremimo, te zastava Hrvatskog naroda, kao simbol jednog od tri konstitutivna i ravnopravna naroda Bosne i Hercegovine, i ujedno naroda koji je dao najviše života za obranu i oslobađanje grada Jajca, smatrajući da je tim zastavama mjesto na spomen obilježju onih vitezova koji su svoj život dali za tu svetu zastavu.

Rješenjem komunalnog inspektora Općine Jajce naloženo je Udruzi „13. rujan" Jajce uklanjanje jarbola koji se nalaze na spomen obilježju poginulim braniteljima Domovinskog rata. Udruga je žalbom upućenom načelniku Općine tražila poništenje takvog akta, ali je žalba kao neosnovana odbijena navodeći da su jarboli sa zastavama bespravno podignuti i da isti moraju biti uklonjeni. Nakon što Udruga nije dobrovoljno uklonila jarbole, uslijedio je i Zaključak o dozvoli izvršenja, odnosno, zaključak o prisilnom uklanjanju jarbola o trošku Udruge, uz sudjelovanje organa unutarnjih poslova ukoliko bude potrebno!


Uklanjanje zastava očito je gorući problem načelnika Općine Jajce i s tim nema šale.

Ovo je jedinstven primjer zabrane isticanja zastave na spomen obilježju poginulim braniteljima u cijeloj Bosni i Hercegovini. Komu smetaju simboli Hrvatskog naroda i to postavljeni na spomen obilježju onih koji su svoj život dali za slobodu svih nas?

Simboli Hrvata Bosne i Hercegovine oduvijek su bili grbovi i zastave koji su u vrlo sličnim verzijama korišteni od njihovog dolaska na ove prostore pa sve do dana današnjeg, a to su grb, koji se sastoji se od stiliziranog štita podijeljenog vodoravno i okomito u dvadeset pet crveno-bijelih kvadrata sa pleterom ili hrvatskim tropletom na vrhu, i zastava Hrvatskog naroda, trobojnica s grbom Hrvata u sredini.


Dakle, tu nije riječ o zastavi nekadašnje republike na što komunalni inspektor aludira, nego o zastavi i grbu Hrvatskog naroda, naroda koji živi na ovim prostorima, koji je konstitucionalan i ravnopravan ostalim narodima u Bosni i Hercegovini i koji ima pravo na svoj identitet koji se, između ostalih, sastoji i od vidljivih obilježja kao što su grb i zastava. A ova zastava nastala je i korištena puno prije nego li je nastala Hrvatska Republika Herceg Bosna i sama Republika Hrvatska, te predstavlja dio simboličkog i heraldičkog identiteta Bosne i Hercegovine. Oni koji to ne znaju, ne znaju ni koliko su neobrazovani.

Smatramo da su vremena kada je trobojnica bila zabranjena daleko iza nas.

Udruga "13.rujan", Jajce