Izmjene Izbornog zakona nisu dogovorene nakon 5 sati pregovora, traži se pomoć Venecijanske komisije

Dragan Čović
Bakir Izetbegović je prilikom izlaska sa sastanka kazao da će biti angažirana Venecijanska komisija.

"Ona će dati ocjene na ranije prijedloge i na neke elemente koji su u međuvremenu spominjani, a s aspekta europskih standarda, našeg Ustava, Konvencije o ljudskim pravima", rekao je predsjednik SDA.

Kako javlja Klix, današnjem sastanku, koji je ujedno i posljednji pred raspisivanje općih izbora prisustvovali su predsjednici SDA, HDZ-a, SDP-a i DF-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nermin Nikšić i Željko Komšić, te Damir Arnaut ispred SBB-a.

Neki su bili pesimistični prije susreta u rezidenciji američke veleposlanice Maureen Cormack, prvenstveno Nikšić i Komšić, a pojedini kao Izetbegović i Čović nisu htjeli davati izjave medijima.

Također, neki od bh. parlamentaraca kritizirali su i Delegaciju Europske unije u BiH poručujući kako je ovo diplomatsko predstavništvo u našoj zemlji postalo "event agencija".

Dosadašnje razilaženje HDZ-a BiH s jedne i SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a s druge strane nalazilo se u redefiniranju Doma naroda FBiH te definiranje načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će 8. svibnja raspisati opće izbore u skladu s važećim Izbornim zakonom BiH i u skladu s trenutnim ustavima./HMS/