IZJEDNAČENE MIROVINE Zaustavljena diskriminacija prema HVO

Federacija BIH, plaće, Vjekoslav Bevanda, Novac, mirovine, plaće, krediti, banke, Politika, Novac, nogomet, firme, BIH, poduzetnička zona, fiskalizacija, hrana, Novac, Novac, plaća, mirovine, HVO, Armija BiH, struja, poskupljenje, Novac, Armija BiH, HVO, Novac, nagrada, Novac, SDA BIH, SDP BIH, Novac, kriza, siromaštvo, BIH, kladionica, višići, Vlada HNŽ, Srećko Boras, lutrija, kladionica, krediti, jamci, kamate, banke, crna kronika, Novac, štednja, proračun, HBŽ, plaća, Novac, invalid, prevara, Hrvatska, taksist, Novac, mirovina, Hrvatska, krađa, provala, Zagreb, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, Novac, siromašni, siromaštvo, prostitutka, ženidba, Novac, prevara, biro, nezaposlenost, HNŽ, mirovine, FBIH, Isplata mirovina, isplata, štednja, Novac, savjeti, Livno, krađa navika, misa, BIH, dugovi gađana, dugovi, banke, novčanik, navike, probanje, bogataši, uhljeb , hsls , Minimalac, BIH, sindikat, radnici, nasim lawrence, novčanik, taylor sloan, novčanik, Mostar, plaća, pr

Čekanje je bilo dugo, ali se isplatilo, jer ovaj put pripadnicima HVO-a oslonac neće biti nečije uvjeravanje da će im se status riješiti, već će uporište za svoje zahtjeve imati u zakonu. 

Piše: Dario Pušić / Dnevni list

Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Federacije, izrazio je radost zbog činjenice da se dugogodišnja borba, iako je u trenucima izgledalo da je uzaludna, ipak donijela rezultate tako da pripadnici HVO-a konačno mogu kazati kako su ravnopravni u odnosu na kolege iz Armije BiH.

Od iduće godine


- Vlada i Parlament su napokon ispravili nepravdu prema skupini časnika HVO-a koji su godinama diskriminirani. Dakle, napokon je došlo do izjednačenja mirovina za 250 pripadnika HVO-a, kazao je Jurčević, pojasnivši kako će zakonska rješenja stupiti na snagu u roku od 15 dana. Međutim, isplata će početi od 1. siječnja 2012. godine. No, iako će se čekati još nekoliko mjeseci i to zbog činjenice da u ovogodišnjem proračunu nisu predviđena prijeko potrebna sredstva, bitno je, tvrdi Jurčević, da je zakonsko rješenje doneseno te da je Vlada konačno, u zajedništvu s predsjednikom Federacije Živkom Budimirom, uvažila zahtjeve kategorije hrvatskih  branitelja koji su praktično bili prepušteni sami sebi.

HVO zanemaren


Podsjetimo, pitanje 250 časnika HVO-a koji su umirovljeni odlukom civilnog zapovjednika godinama je bilo zanemarivano, tako da su se hrvatski branitelji u jednom trenutku zapitali jesu li možda bili uz pogrešnoj vojsci.
Prethodne vlasti učinile su diskriminaciju prema pripadnicima HVO-a, jer su prema istoj uredbi iz 2004. godine pripadnici Armije BiH umirovljeni na drugi način te tako, primjerice, satnik HVO-a danas ima 316 maraka, dok njegov kolega iz Armije ostvaruje čak 760 maraka. Dakle, iako se radi o istom činu, ljudi su dobivali različite mirovine što je na najjasniji način pokazalo kako se HVO godinama na terenu tretirao kao drugorazredna komponentna, iako je upravo HVO bio prva organizirana obrambena sila na području BiH.  

Htjeli se iseliti


Časnici HVO-a proteklih su dana zbog stanja očaja započeli s potpisivanjem peticije u kojoj su tražili od veleposlanstava zemalja Europske unije da im na neki način dopusti iseljenje iz BiH, odnosno preseljenje zajedno s obiteljima u neku od zemalja Unije. Na ovakav potez prisilila ih je svijest kako problem izjednačavanja njihovih s mirovinama kolega iz Armije BiH teško da će biti riješen na odgovarajući način. Međutim, dobre vijesti koje su stigle ovog tjedna, zaustavit će daljnje korake na potpisivanju peticije.