Izjava za javnost po završetku Kapitula Bosne Srebrene

Izjava za javnost po završetku Kapitula Bosne Srebrene
Provincijski kapitul Franjevačke provincije Svetoga Križa Bosne Srebrene, sa sjedištem u Sarajevu, trajao je od 28. 4. do 3. 5. ove godine na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Po službi i po izboru za zastupnike na Kapitulu je sudjelovalo ukupno 59 franjevaca Bosne Srebrene, pod predsjedanjem provincijskoga provincijala fra Joze Marinčića. Po završetku Provincijskoga kapitula franjevci Bosne Srebrene objavili su izjavu za javnost, koju Vam prenosimo u cijelosti:


„Naša domovina Bosna i Hercegovina kontinuirano se nalazi dubokoj političkoj, gospodarskoj, društvenoj i kulturnoj krizi bez nekih naznaka da bi se uskoro stanje moglo poboljšati. Na političkom planu nalazi se rastrgana između unitarističkih tendencija građanskog tipa i centrifugalnih separatističkih težnji, a najvažnije sfere javnog života ugrožene su korupcijom, nepotizmom i stranačkom podobnošću. Obrazovanje i kulturni život također svakim danom gube na kvaliteti. Sve to - politička nestabilnost, teško gospodarsko stanje i loša klima u društvu - posebno pogađa mlade ljude, zbog čega gube nadu da mogu u svojoj zemlji sebi osigurati egzistenciju. Iseljavanje mladih koji trajno napuštaju svoje domove, vodeći sa sobom i svoje obitelji, trenutno je naš najakutniji problem, na koji smo upozorili i u Izjavi za javnost s prošlog Provincijskog kapitula/skupštine 8. 4. 2016. godine.
Vjerni svojoj stoljetnoj misiji, mi franjevci Bosne Srebrene ostajemo uz svoj narod i na svojim ognjištima, pokušavajući učiniti onoliko koliko je u našoj moći kako bi se ublažile neprilike s kojima se suočavaju naši vjernici, posebno oni na pragu života, i kako bi im se otvorile perspektive za ostanak i život u našoj prelijepoj domovini. Vjerujemo da je cjelovita Bosna i Hercegovina, u kojoj će se osigurati individualna, nacionalna i vjerska prava i slobode svih koji u njoj žive, najbolji životni okvir za sve nas. Izgradnji takve Bosne i Hercegovine želimo i mi sa svoje strane pridonositi prema našm mogućnostima, čime ćemo ujedno najbolje ispuniti i svoju osnovnu zadaću - služiti svome narodu i svojim vjernicima.
U tom duhu svim stanovnicima naše domovine Bosne i Hercegovine želimo Mir i Dobro."

Uime sudionika na Provincijskom kapitulu i svih franjevaca Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene i predsjednik Kapitula.