Izetbegović zločine Armije BiH nazvao - incidentima

Bakir Izetbegović, Zločin, Bakir Izetbegović, BIH, Bakir Izetbegović, BIH, vlast, Bakir Izetbegović, savjetnica, sanja đaković, dnevni avaz, Bakir Izetbegović, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Slaven Raguž, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, Bakir Izetbegović, obećanja, obećanje, Bakir Izetbegović
Za razliku od ostala dva naroda, bošnjački zločini koji su počinjeni pod slavnom zastavom Armije BiH, ponavljam slavnom, bili su sporadični incidenti - skraćeni je sažetak izjave koju je novoimenovani bošnjački član Predsjedništvu BiH Bakir Izetbegovića izrekao u inauguracijskom intervju danom za emisiju "60 minuta" FTV-a, koji je obavljen u uredu u kojem je sjedio i njegov otac Alija.

Isprika s pogreškom

Nesmotrena izjava Izetbegovića mlađeg, koji je na početku mandata dao javno obećanje da će s predstavnicima ostala dva naroda "graditi mostove, a ne ih rušiti", pala je samo 15-ak dana nakon javne isprike za sve zločine Armija BiH koja je, zbog regionalnog publiciteta, (ne)namjerno odaslana preko gledane srbijanske RTV kuće B92. I baš kad su ga zbog eterske isprike počeli hvaliti međunarodni i domaći dužnosnici, a krenuli kritizirati bošnjačke udruge proistekle iz rata, angažirani probošnjački intelektualci i mediji, Izetbegović mlađi morao je sve to uprskati.

Zločin je zločin

Je li njegova najnovija nespretna teza o "slučajnim ratnim zločinima" plod pritiska bošnjačke javnosti, ili Bakir stvarno misli da se ubojstva tisuća civila i zarobljenika mogu podvesti pod abolistički nazivnik "incident", pokazat će njegove praktične, a ne televizijske isprike. Ako Izetbegović želi biti bošnjački Willy Brandt, prvo treba pojasniti što je kao najbliži savjetnik svoga oca Alije, tijekom rata u BiH, konkretno učinio da se takvi zločini uopće ne dogode. Morat će, kao Ivo Josipović, ili Boris Tadić, izići iz svog ureda i javno se pokloniti na svim mjestima gdje su pripadnici Armije BiH počinili ratni zločin. Popis je, barem kad su u pitanju hrvatska stratišta, nažalost - povelik. Grabovica, Uzdol, Križančevo Selo, Bugojno, Buhine Kuće, Trusina... dovoljno su ilustrativan dokaz da se njegova teza o ratnim zločinima iz incidenta ne ponovi jer bi mu mandat bio opterećen političkim incidentima.

izvor: večernji list