Izetbegović, Komšić i Mesić u misiji getoiziranja Hrvata u BiH

Bakir Izetbegović
...većina hrvatskog naroda u BiH Republiku Hrvatsku doživljava kao svoju domovinu a BiH kao državu u kojoj žive. Zbog toga su orkestrirano kritizirali izjavu hrvatske predsjednice, temeljenu na Ustavu RH i Daytonskom sporaumu , koju je ovih dana izrekla u Mostaru.

-Ne treba gospođa Grabar Kitarović govoriti Hrvatima kako će se osjećati. Gospođa Kitarović ima pravo na svoje mišljenje, ali moje je drukčije - rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović očito negodujući protiv činjenice da hrvatski narod živi u dvije susjedne države.

Poznat kao predvodnik velikobošnjačkog unitarističkog koncepta, Izetbegović je otvoreno negodovao.

-Hrvatima u BIH je ovo prva domovina. Nikakva druga domovina. Narod se osjeća onako kako se osjeća ne trebam mu ja ili gospođa Kitarović govoriti kako da se osjeća. Mislim da se Hrvati u BiH osjećaju kao građani prvog reda i da je ovo njihova domovina na prvom mjestu a onda eventualno Hrvatska za bh. Hrvate - rekao je Bakir Izetbegović.

Izjavu Kolinde Grabar Kitarović komentirao je i Željko Komšić koji je predsjednici Republike Hrvatske poručio da "Hrvatska nije jamac Daytona te da je izvršila agresiju na BiH".

Protiv činjenice da hrvatski narod u BiH doživljava Hrvatsku kao svoju domovinu a BiH kao državu u kojoj žive negodovao je i jedan od najvećih bošnjačkih lobista Stjepan Mesić.

-BiH je prva domovina bosanskohercegovačkih Hrvata a glavni grad bh. Hrvata je Sarajevo - kazao je Mesić

Podsjetimo, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održala predavanje o potpori Republike Hrvatske zemljama JI Europe na njihovom putu u euroatlantske integracije te je tom prigodom podsjetila kako je Hrvatska jamac Daytonskog sporazuma.

-Legitimo je pravo svake države da skrbi za zvoj narod. Tako i Republika Hrvatska skrbi za Hrvate u BiH i ta pitanja ne spadaju u unutarnja pitanja neke države - istaknula je hrvatska predsjednica.

Međutim, zanimljivo je kako upravo Izetbegović godinama širi tezu kako je njegov otac "ostavio BiH u amanet Erdoganu".

HRsvijet.net