Izetbegović i Radončić danas potpisuju koalicijski sporazum

Dragan Čović
...će potpisati sporazum o koaliranju ove dvije stranke na svim razinama vlasti, kojeg su tijekom vikenda trebala pripremiti izaslanstva dviju stranaka.

Time će biti okončana kriza vlasti u Federaciji izazvana izlaskom DF-a iz parlamentarne većine početkom lipnja ove godine, te stvoreni uvijeti za rekonstrukciju Federalne vlade, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Nova parlamentarna većina u F BiH koju će činiti SDA, SBB, A-SDA i HDZ BiH imat će 59 od ukupno 98 zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. SDA ,naime, u ovom domu ima 29, SBB 16, A-SDA 2, a HDZ BiH 12 zastupnika. U Domu naroda nova koalicija imat će dvotrećinsku većinu od 30 izaslanika.

Prema dogovoru Izetbegovića i Radončića, se suglasio i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, SBB će preuzeti četiri ministarstva koja su u Federalnoj vladi vodili DF-ovi ministri; ministarstvo energetike, industrije i rudarstva, ministarstvo rada i socijalne plitike, ministarstvo trgovine i ministarstvo turizma i okoliša.

Podsjetimo, DF-ovi ministri su odmah nakon što je njihova stranka odlučila istupiti iz federalne koalicije podnijeli ostavke, no predsjednik Federacije Marinko Čavara do sada je razriješio dužnosti tek dvoje ministara Demokratske fronte; Reufa Bajrovića, ministra energetike, industrije i rudarstva i Snježanu Soldat, ministricu turizma i okoliša.

Imenovanje novih ministara

Na prijedlog SBB-a i uz suglasnost stranaka koje čine novu federalnu koaliciju, predsjednik F BiH Marinko Čavara bi, uz suglasnost dopredsjednika Melike Mahmutbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF), kako se očekuje, još ovog tjedna, trebao razriješiti dužnosti DF-ove ministre Milana Mandilovića i Aleksandra Remetića, te imenovati nove federalne ministre iz Saveza za bolju budućnost; energetike industrije i rudarstva, rada i socijalne politike, trgovine, te turizma i zaštite okoliša.

Od četvero SBB-ovih ministara dvje bi trebalo biti srpske nacionalnosti,kako bi se zadovoljila ustavna odredba koja predviđa tri srpske pozicije u Vladi F BiH. Jedan od SBB-ovih ministara srpske nacionalnosti trebao bi biti i dopredsjednik Vlade F BiH.

Dopredsjednik F BiH Milan Dunović u nekoliko je navrata rekao kako neće podnijeti ostavku na tu dužnost, ali i da neće blokirati imenovanje novih federalnih ministara iz SBB-a.

Nakon što predsjednik F BiH imenuje nove ministre, rekonstruiranu Federalnu vladu na prvoj sljedećoj sjednici trebao bi potvrditi Zastupnički dom Parlamenta F BiH.

Rekonstrukcija županijskih vlada i Vijeća ministara

Nakon rekonstrukcije Vlade F BiH trebala bi uslijediti i rekonstrukcija županijskih vlada. DF je već najavio kako neće napustiti vlast u Sarajevskoj i Zeničkodobojskoj županiji,pa će, vjerojatno uslijediti njihova smjena i imenovanje SBB-ovih na mjesto DF-ovih ministara.Osim u ove dvije SBB- bi trebao ući u izvršnu vlast i u ostalim županijama s bošnjačkom većinom, ali, moguće, i u dvije mješovite županije Srednjebosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj, gdje su zahvaljujući podršci ove stranke izabrane županijske vlade.

Sljedeći korak u provedbi sporazuma SDA i SBB, prema izjavi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića bit će rekonstrukcija Vijeća ministara, gdje bi SBB-ovi kadrovi trebali preuzeti dužnosti ministra prometa i transporta i zamjenika ministra obrane,na kojima se sada nalaze DF-ovci Slavko Matanović i Emir Suljagić, koji, također, ne namjeravaju odstupiti s ovih dužnosti.

Da bi došlo do rekonstrukcije Vijeća ministara potrebna je i suglasnost „srpskog bloka" odnosno Saveza za promjene. Član Predsjedništva BiH, lider PDP-a, stranke koja, uz SDS i NDP, čini Savez za promjene Mladen Ivanić izjavio je kako Savez za promijene nema ništa protiv ulaska SBB-a u Vijeće ministara. No, predsjednik SDS-a Mladen Bosića do sada se protivio ulasku SBB-a u državnu vlast umjesto DF-a.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je jučer da je potrebno „uvjeriti stranke okupljene u Savezu za promjene, ali i SBB, da trebaju raditie u zajedničkom interesu". Drugim riječima za rekonstrukciju Vijeća ministara, odnosno smjenu DF-ovih SBB-ovim kadrovima bit će potrebno „otopljavanje" odnosa lidera SBB-a i SDS-a Fahrudina Radončića i Mladena Bosića./HMS/