Izetbegović i Čović nakon sastanka: SDA i HDZ BiH će biti baza vlasti na svim nivoima

izetbegović čović
Procijenili smo da je potrebno ići na formiranje vlasti na svim nivoima. Isto tako koalicije moraju biti formirane na bazi programa. Kada je u pitanju SDA, to su razgovori oko EU, NATO-a, borba protiv korupcije i kriminala, sigurnost građana, privreda, izmjena Ustava, Izbornog zakona, socijalna pravda, rekao je Izetbegović.

On je dodao da su se usaglasili da je potrebnio što prije formirati vlast na svim nivoima

- Svima su vrata otvorena. Pozivamo i ostale da nam se priključe. U narednih 7 do 10 dana završićemo ciklus pregovora sa ostalim strankama i nakon toga ponovo se sastati kako bi postigli konačan dogovor i došli do određenih raspodjela pozicija.

Na novinarsko pitanje da li su vrata otvorena i za SBB i da li će razgovarati sa Radončićem, on je odgovorio potvrdno.

- Nikom nisu zatvorena vrata, pa ni SBB-u. Oni su ostvarili značajan izborni rezultat tako da ćemo razgovarati i sa ovom strankom.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je da je informirao Izetbegovića o svojim razgovorima sa predstavnicima SNSD-a u Mostaru, a da će sutra razgovarati sa predstavnicima DS-a i PDP-a.

- Cilj je uspostava vlasti na svim nivoima. Vjerujem da ćemo u deset dana imati programske okvire i imati jasan sporazum o partijskim odnosima na svim nivoima kada su u pitanju ove dvije stranke. Optimističan sam i ostajem pri tome da do kraja godine možemo imati vlast. Najznačajnije pitanje o kojem smo danas razgovarali je kako stabilizirati ekonomsku situaciju u BiH, tako da vjerujem da ćemo za deset dana imati jasan dogovor. Ne postoji pitanje o kojem ove dvije stranke neće imati zajednički stav, kazao je Čović.

Foto: B. Nizić

Dnevni avaz